For my daughters 9th birthday, I wanted to do something small but special. After throwing a few ideas around with her, we both settled on a ‘High Tea’ at the House of Gabriel. The House of Gabriel is a gorgeous café & gift shop situated on the picturesque Tweed River in Tumbulgum, Northern NSW, Australia. We chose to have it at the House of Gabriel as it is one of our favourite places to go and have a hot chocolate on our ‘girls only’ days.
Tammi & I decided to colour theme the High Tea around Abi’s favourite colours being pink and green.
The dessert table included the birthday cake, cupcakes, cake pops, coconut ice, meringues, wrapped chocolates and lollies, styled on both antique and new cake plates.
We included the party favours on the dessert table. A white wire basket held the pink and white dotted paper bags, which were filled with a note pad and pen.
Little lolly bottles were decorated with paper doilies and placed throughout the dessert table.
For our garland, we decided to do something a little different and use hand dyed paper doilies. Having never dyed doilies before, we found a tutorial by Charlottes Fancy which was very easy to follow. Our tip is to WEAR some plastic gloves otherwise you will have colored fingernails for days!
Abi requested a six tiered rainbow birthday cake, so we made it with alternate layers of pink and turquoise to keep with the colour scheme.
On the table where the girls sat, we started with some turquoise mason jars and used them as vases to hold an array of different white and pink flowers. We then added some round placements layered with white lace doilies. We used a mix of old teacups and saucers in different pink & green colour waves for the girls to enjoy hot chocolates from. We also tied some turquoise vintage fabric around the teaspoons to jazz them up a little.
We bought some gorgeous turquoise glass paint and hand painted some mason jars. These were really easy to do but we found that it worked better if you thinned out the turquoise paint with a glass paint thinner. One tip though, after baking the painted jars in the oven, leave them in the oven until they are completely cool!
As it was a High Tea, we decided that games wouldn’t really be appropriate. But we did include one that we thought would be suitable – A Conversation Starter. We found some cute little pink and white paper pages and popped a luggage tag inside that we had written the start of a sentence eg: ‘If you could be anything, what would it be?’. The girls really enjoyed it and there were lots of giggles when giving the responses.
The High Tea was filled with some of Abi’s favourite food – mars bar slice, chocolate brownies, cupcakes and scones with jam and cream.
We found some cute bottles with corks in them and turn them into little water bottles.
A small drink station was set up with a drink dispenser of pink lemonade.
To decorate the drinking mason jars, we simply tied different textured & colored ribbons around the jars and added some buttons and flowers as embellishments.
http://rubyju.typepad.com/blog/2011/08/abis-high-tea-party.html
Apple with Caramel Cream Cheese Dip
Stop by Heatherly Loves for some great links.
Don't forget Kitchen Fun With My 3 Sons for more links.
Tudod mi az a Bento?
Időmilliomosoknak való a Japánból származó ételcsoda, a Bento. Ha nem is mindennapi fogyasztásra szánjuk, időnként egyszerre kiélhetjük általa szakács- és képzőművészeti tehetségünket, és nincs az a válogatós gyerek, aki a bentótól el ne lágyulna!
A bento ugyanis egy uzsonnásdoboz és egy rajzfilm találkozása a konyhaasztalon. Hello Kitty vagy kismalac formájú rizsgombóc, virslipingvin és nyuszi alakú főtt tojás, mellettük csillagvirág formájúra alakított olíva és paprika, szmájlira hajazó koktélparadicsom. Sonkából, algából és lazacból létrehozott Nintendo-Mario, bohóchal-forma sajtdarabkák, Bart Simpson rizsből, tojásból, kaviárból és algából. Tündéri és fantáziadús ételcsodák, az élet apró örömeinek ötvözése a művészettel.
A bento Japánban nem csak a gyerekkor kiváltsága, a felnőtteknek készítik. Az sem mindegy, hogy mibe rakod! A nők és gyerekek bentódobozai emeletesek, a férfiaké egyszintesek és rekeszesek. Míg a mindennapra szánt bentó-doboz műanyag vagy alumínium, a hagyományos doboz fából készült, díszes mintákkal ellátott, lakozott. A nyugati világbeli rajongókat, akik a legtöbbször animékben vagy mangákban találkoznak bentóval, először éppen a dobozok külseje ragadja magával, mely nem feltétlenül négyszögletű, hanem beltartalmához hasonlóan lehet Pikachu-, szív-, vagy béka alakú.
De nehogy azt higgyük, hogy ez valami modern konyhai csoda. A bentó Japánban több mint 800 éves múltra tekint vissza és mind a doboz, mind a tartalma igen jó kifejezője a japán kultúrában megfigyelhető, a részletekben rejlő aprólékos kifinomultságnak.
Különlegessége ugyanis nem áll meg a doboz szépségénél. A japán gasztronómia alapvető tétele, hogy nem csak az ízlelőbimbókat, hanem a szemet is kényeztetni kell. A hagyományos bentónak alapvetően öt különböző színűnek kell lennie és négy rész rizst, három rész zöldséget, két rész húst, halat vagy tojást és egy rész savanyúságot vagy desszertet kell tartalmaznia. Bámulatos, hogy a japánok már rég tudták, mi a jó nekünk, mert a később „táplálékpiramis” néven ismert diétával pontosan egybevágó összeállítás.
Magyarországon az anime rajongói egész biztosan ismerik a bentót és az évenként megrendezésre kerülő Animecon fesztiválon a program állandó része a bentoverseny is. A rendezvény szervezői szerint a pályáztatott bentók színvonala folyamatosan nő.
Ha animerajongó gyermekünk bentóra vágyik, nem kell a világ végére utaznunk az eszközökért, az interneten ma már könnyen beszerezhető a mindenféle igényszintre szabott doboz, illetve a rengeteg féle vágó- és formálóeszköz, sablon.
Egy hazai bentóblog ötletetekkel is ellát minket - melyből azt is megtudhatjuk, a magyar konyha hozzávalóival hogyan helyettesíthetjük az egzotikusabb alkotórészeket. Ha bentót készítetek, a gyerekek egész biztosan boldogan vesznek részt a konyhai tevés-vevésben. Előfordulhat aztán, hogy nem lesz szívük megenni a kis műremekeket.
A bentó amellett, hogy szemet gyönyörködtetően szép, színes és finom, gazdaságos is lehet, hiszen maradék ételeket rendezhetünk el találékonyságunk és szépérzékünk révén bentóként ízlésesen és étvágygerjesztően változatosan.

















Augusztus 20-a az államalapítás évfordulója, és ilyen értelemben Magyarország születésnapja.
A születésnapok egyik központi szimbóluma, amellyel az ünnepeltet köszöntik, a születésnapi torta.A neves cukrászmesterekből álló szakmai zsűri három fordulós értékelés után hirdette ki az idei győztest, mely nem más, mint a Szabolcsi almás máktorta, Pintér Zsolt, veszprémi cukrászmester alkotása.
A nyertes torta a rendkívül zamatos magyar alma és a hazai konyhák kedvelt és egészséges alapanyaga, a mák kombinációjával alkot harmonikus ízkombinációt, egy kis fahéjjal és vaníliával megfűszerezve.
PIKNIKEZZÜNK!


50 dkg koktélparadicsom
20 dkg mini mozzarella sajtgolyó
1 nagy csokor petrezselyemzöld
só, frissen őrölt bors
2 evőkanál szűz olívaolaj
2 evőkanál citromlé
A kukorica szemeket villával szétválasztjuk, a paradicsomot és a mozzarella golyókat kettévágjuk, a petrezselyemzöldet aprítjuk, és mindezt egy tálban összekeverjük. Meghintjük sóval, borssal, olíva olajjal és citromlével. Zárható tetejű dobozba tesszük és máris kész a piknikhez!

Snidlinges töltött tojás
Hozzávalók:
6 db kemény tojás
2 evőkanál apróra vágott snidling
1 evőkanál dijoni mustár
2 evőkanál biotejföl
só, bors
A tojásokat hosszában kettévágjuk, a sárgáját óvatosan kivesszük, és tálba tesszük. Villával összetörjük, hozzáadjuk a snidlinget, a mustárt, a tejfölt, sót és borsot. Alaposan kikeverjük, és visszatöltjük a tojásfehérje felekbe.
I LONDON
Az olimpia kapcsán egy londoni kiruccanás aktuálisabb, mint eddig bármikor. A fapados légitársaságok még most is viszonylag olcsón kínálják a jegyeket, a hangulat azért más egy olyan városban, ahol 3 héten át napi 24 órában lüktetett a versenyszellem. Az viszont biztos, hogy Londonban drága az élet, ezért a legegyszerűbb, ha a kaján spórolunk.
Szendvicset minden mennyiségben
London a szendvicsek városa, persze most már nálunk is egyre több helyen vannak szendvicsbárok, de azért az nem ugyanaz. Londonban ugyanis minden sarokra jut egy-egy bár, ahol vagy frissen készült, vagy előrecsomagolt háromszögszendvicset árulnak. Ezt eszi a legtöbb brit is ebédre,akkor mi miért ne próbálnánk ki? Ebédidőben néhány boltban egyet fizet kettőt kap akciót hirdetnek, ezekben legtöbbször előrecsomagolt szendvics van, de az is teljesen vállalható kint. Érdemes viszont sietni, mert a jobb típusok (currys csirke, rákos, sült marhás) hamar elfogynak, és kettőkor már csak néhány szottyadt sajtos szendvics fog kacsintgatni a pultból. Akinek pedig kicsivel magasabb a költségvetése, az csináltasson magának friss szendvicset, és igyon hozzá elviteles facsart gyümölcslevet, mert ha valamiben, akkor abban verhetetlenek az angolok.
Tipp: Állítólag a londoni Akvárium mellett a legfinomabb a háromszögszendvics.
Egyél piacon!
Angliában sokáig nem volt divatban a fűszerezés, a szigetország adottságainak köszönhetően ugyanis jó minőségű, ízletes zöldségek kerültek az ételekbe, amelyeken nem igényelték a karakteres fűszereket. A tömegtermelés megjelenésével és a kereslet emelkedésével a brit zöldségek egyre kevésbé tartották az elvárt színvonalat, és igen vízízű évtizedek jöttek. A dolog mostanra annyit változott, hogy a nagyobb piacokon olyan gazdák árusítják a portékájukat, akik a régi módszerek szerint termelnek, sőt sokan ott helyben készítenek is friss fogásokat ebédre. Az ilyeneket pedig kár lenne kihagyni. Érdemes kipróbálni a Borough Marketet, ahol igazi ínyencfalatokat is találhatunk, sőt néha akár sztárszakácsokba is belefuthatunk. És ha már friss kaja, akkor ne hagyd ki a fish and chipset, aminek két falat után igazi függője lehet az ember.
Reggelizz!
Az angol reggeli nem mítosz, tényleg nagyon finom és nagyon bőséges. A város több pontján találhatunk olyan helyeket, ahol egész nap van reggeli, és ha megeszünk egy ilyen viszonylag olcsó menüt, akkor simán kihúzhatjuk estig is, a bab, a krumpli, a kolbász és a tojás ugyanis úgy eltelít, hogy 4-5 órán keresztül rá sem bírunk nézni semmire.
Ebédelj!
Kérj egy sajtlevest, az szinte mindenhol van, és igyál mellé egy csésze igazi angol teát. Ha még nem elég, akkor egy helyben sült fűszeres krumplival még lefojthatod az egészet, de ennél olcsóban nem tudsz kijönni. Ha mindenképpen húsra vágysz, akkor elégedj meg egy valamilyen kolbásszal, amelyek szintén nagyon finomak, főleg a black puding, ami a véres hurka szigetországi megfelelője.
Persze ezeknél jóval menőbb kajákat is lehet enni Londonban, de azok sajnos nem olcsók, Jamie Oliver étterme például sokak szerint egészen maradandó élmény, de Gordon se rossz… És akkor még ott van Nigella kedvenc péksége, ahol tényleg eszméletlenül finom kenyerek vannak, de ez már egy másik utazás, egy másik pénztárcához igazítva.
Aki pedig nem utazik, annak jöjjön két recept: egy igazi utcai kaja és egy házi finomság.
Fisch and chips
Hozzávalók 2 személyre:
• 40 dkg tőkehal
• só, bors
• 3 dl sör
• 3-4 evőkanál liszt
• 1 teáskanál étkezési keményítő
• 2-3 csipet szódabikarbóna
• 30 dkg krumpli
• olaj a sütéshez
A halat 2-3 centis csíkokra vágjuk, és egy kicsit besózzuk, beborsozzuk. Egy tálban a lisztet a sörrel, a keményítővel és a szódabikarbónával összekeverjük. Közben az olajat feltesszük melegedni, a krumplit cikkekre vágjuk és 2-4 percen keresztül előfőzzük. A halat belemártjuk a sörtésztába, majd az olajban néhány perc alatt aranybarnára sütjük. A krumplit megszárítjuk, majd azt is kisütjük az olajban.
Csinálhatunk hozzá remuládmártást is, úgy, hogy a majonézt kikeverjük egy kevés tejföllel, majd adjunk hozzá apróra vágott savanyú uborkát és sós lében eltett kapribogyót.
Cottage pie, vagyis a pásztorpite
Az angolok egyik nemzeti étele, ami azért nagyon praktikus, mert simán készülhet maradékokból.
Hozzávalók 4 személyre
• 1 kiló darált hús vegyesen (marha, sertés)
• 2 fej fokhagyma
• 2 fej vöröshagyma
• 25 dkg zöldségkeverék
• 1 kis doboz sűrített paradicsom
• só, bors, szerecsendió, kakukkfű, rozmaring, babérlevél
• 1 dl vörösbor
• 10 dkg vaj
• 20 dkg reszelt félkemény sajt – igény szerint
• olaj
Az olajat felhevítjük, majd megpirítjuk az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a húst és jól megsütjük. Fűszerezzük kakukkfűvel, rozmaringgal, babérlevéllel, sózzuk, borsozzuk, majd hozzáöntjük a zöldségkeveréket és a fokhagymát, aztán ha félig megpuhult, akkor jöhet bele paradicsom. A ragut jó sűrűre főzzük. A krumplit megfőzzük, összetörjük és a vajjal kikeverjük, majd adunk hozzá egy kevés sót, borsot és szerecsendiót. A ragut sütőbe tesszük, ráhalmozzuk a pürét, igény szerint megszórjuk sajttal, és mehet a sütőbe, 180 fokon 20 percre.
OLIMPIAI MUFFINOK: