Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mosoly

 1000 PAPÍRDARU

File:PaperCranes.jpg

Szaszaki Szadako 佐々木 禎子; 

Szadako 1943-ban született Hirosimában. Kétéves volt, mikor 1945. augusztus 6-án Hirosimára ledobták az atombombát. 1954-ben súlyosan megbetegedett. Egy régi japán legenda hatására – mely szerint aki 1000 papírdarut hajtogat, annak az istenek teljesítik egy kívánságát – elkezdett darvakat hajtogatni, hogy azt kérhesse, meggyógyuljon. Mivel gyakran kevés volt a papír, mindenből hajtogatott, gyógyszeres dobozokból, képeslapokból; néha még más betegek szobájába is átment papírt kérni.

Egy elterjedt hiedelem szerint 644 daruval készült el haláláig, és a barátai a temetésre meghajtogatták a hiányzó madarakat, és azokkal együtt temették el a 12 éves kislányt; a Hirosimai Emlékmúzeum kiállítása szerint azonban 1955 augusztusára sikerült meghajtogatnia mind az ezret.

Hirosimában ma is több szobor állít emléket Szadakónak. Azóta is a világ minden pontjáról érkeznek ide papírdaruk Szadako emlékére - évente összesen 9 tonna. A papírdaru azóta az egész világon a béke jelképévé vált.

File:Hiroshima senzaburu.jpg

Japán gyerekek egy csoportja tiszteleg Szadako emkékművénél az Ezer Daru megemlékezésen Hirosimában.Thousand origami cranes 

 Az origami a tradícionális japán papírhajtogatás művészete, kezdetei i.e. XVII századra nyúlik vissza. Az origami technika kizárólag egy papírlap  olló vagy ragasztó nélküli hajtogatását engedélyezi. A leismertebb forma valószínűleg a daru. 

Te is megpróbálhatod:

Ez a különleges ruha 1000 db origami papírdaruból készült, újságpapír felhasználásával, tervezője Yuliya Kyrpo.

Images: London Science Museum

 


memorial 


Japán darvak:

File:Grus japonensis and chick -San Diego Zoo-8a.jpg

  Mosolygyűjtő okostelefon-alkalmazással rukkolt elő Yoko Ono:)

13042_smilesfilm.jpg

 

 A világ minden tájáról mosolyokat gyűjtő okostelefon-alkalmazással rukkolt elő Yoko Ono japán képzőművész, békeaktivista.

 Yoko Ono a Twitter, Instagram segítségével készít filmet, méghozzá a hétköznapi emberek mosolyával. Csak mosolyogj egyet és töltsd fel a két alkalmazásra a képet, hozzá a #smilesfilm tag jár. Ezek után már csak bíznod kell a szerencsében, hogy bekerülj a filmbe. Van a projektnek saját weboldala is:
www.smilesfilm.com

John Lennon özvegye még az 1960-as években álmodott meg egy filmet, amelyben a világ összes emberének mosolya helyet kapott volna. A mintegy öt évtizeddel később megszületett #smilesfilm (mosolyfilm) elnevezésű alkalmazás gyakorlatilag ezen gondolat korszerű, digitális megvalósulása. "A mosoly a legegyszerűbb módja annak, hogy vigyázzunk az egészségünkre és jó érzéssel töltsünk el másokat" - hangoztatta a művész.

Az alkalmazásnak három része van: álom, ébrenlét és mosoly. A felhasználók földrajzilag és kronológiailag elrendezett pillanatfelvételeket böngészhetnek, illetve saját mosolyukat is megoszthatják a világgal. Június 1-je óta több mint 3300 fényképpel bővült az alkalmazás, amelyet honlapként is elérhetnek a felhasználók. A mosolygók a Twitter mikroblogon és az Instagram fotómegosztó szolgáltatáson keresztül is feltölthetik képeiket.

A 2009-ben indult művészeti projekt eredetileg Tokióban, Berlinben és Újdelhiben tartott kiállításokon felállított fotófülkékből származó mosolyfelvételeket tartalmazott. Ezeket a képeket szeptember 9-ig nézhetik meg az érdeklődők a londoni Serpentine Galleryben, a múlt héten megkezdődött London 2012 Fesztivál részeként. A tárlaton helyet kap egy mosolygyűjtő fotófülke, illetve az okostelefon-alkalmazással begyűjtött képek egy része is.

Mosolyogj, a világ is jobb lesz:) ! Van már iPhonera alkalmazás is: Tehát érdemes mosolyognod, Magyarországról még kevesen vannak!

Mosolyogjunk, mert az jó nekünk:) !

A mosoly ragályos, mókás, felszabadító és egészséges, ráadásul csodákra képes. Íme három magyarázat, hogy miért. A mosoly olyan, mintha antidepresszánst vennénk be, recept nélkül. Az állkapocs izmainak megmozgatásával ugyanis a szervezetet boldogság hormon, vagyis szerotinin termelésére serkentjük.

A mosoly és a nevetés kiváló természetes edzés. Egy mosoly legalább 16 izmot mozgat meg. Amikor rendszeresen megfeszítjük, majd ellazítjuk ezeket az izmokat, az stresszoldóként hat. A nevetés ugyanúgy megváltoztatja a légzési ciklusunkat, mint a testedzés. A légzésünk gyorsul, a vérnyomásunk emelkedik, ami kedvezően hat a szövetek vérellátására.

A mosoly közelebb hozza egymáshoz az embereket. Az újszülöttek már háromhetes korukban felismerik, hogy a mosoly milyen hatással van a környezetükre.

PÁL FERENC ATYA GONDOLATAI A BOLDOGSÁGRÓL:

"A boldogsághoz az is hozzátartozik, hogy „önfeledtek” legyünk, ez a magyar szó nagyon szépen fejezi ki a lényeget.”


Pál Ferenc előadásai zsúfolt házak előtt mennek, pedig nem popsztár akart lenni, és még csak nem is pap: életét hosszú ideig a sport határozta meg. Közben, mint mondja, a spiritualitást kereste. A jógánál kezdte, a katolicizmusban találta meg, s ennek nem örült a családja. Aztán mégiscsak pap lett, de papírja van arról is, hogy mentálhigiénés szakember és lelki gondozó. Sokat beszél fiataloknak párkapcsolati kérdésekről. 


"Huszonegy évesen lettem csak elsőáldozó, még igen távol voltam a papságtól, miközben abban az évben már sokat jártam mozgás- és légzésbénult, vastüdős emberekhez, és igyekeztem elhivatottan törődni a fizikai és lelkiállapotukkal. Válogattam és osztottam használt ruhát hajléktalanoknak, 1989-ben önkéntesként gyógyszereket csomagoltam az osztrák-magyar határon áthaladó NDK-s menekülteknek. Amikor három évre pap voltam, jelentkeztem mentálhigiénés, majd a lelki gondozói szakra a Semmelweis Egyetemen.
Elküldtek a papneveldéből és az egyetemről is. Jó szándéktól és felelősségérzettől vezérelve, de mégis másmilyennek képzelték el az ideális papot, és én kétségkívül sok szempontból nem feleltem meg ennek a képnek. Amíg ők a hangsúlyt az engedelmesség erényére helyezték, én inkább a felelősségvállalást hangsúlyoztam.
Sok mindent gondolunk a boldogságról, de a fele sem igaz. Például, hogy „a szépek boldogok”, ami egyáltalán nincs így. Hanem úgy van, hogy
aki fel tudja magában fedezni a szépséget, az boldog. Vagy hogy „minél több pénzünk van, annál boldogabbak vagyunk”. Minden kutatás ennek az ellenkezőjét erősíti. Az pedig más kérdés, hogy van a létminimum, amely nélkül nincs biztonságérzet, és ez nagyon boldogtalanná tud tenni minket."


"Nem lehetünk boldogok, ha görcsösen önmagunkra irányított életet élünk."

CSABA TESTVÉR ÖTPONTOS SIKERKÉPLETE

Erdélyben közel ötezer gyerek köszönheti neki, hogy fedél van a feje fölött. Több mint 20 településen működtet árvaházat. Blogon, Facebook-on terjedő elmélkedésekből, könyveiből, prédikációiból lehet ismerős a szelíd, barátságos arca, s nyugalmat hozó gondolatai, melyre a válság napjaiban fokozottan szükségünk van. 


Csaba testvér sikerképlete
1. lépés: Felkészülés
Csaba testvér elfogadta a múltat, s bosszú helyett inkább a segítés felé fordult. Több ezer gyerek köszönheti neki, hogy nem kallódott el, hogy a testvér megteremtette a feltételét egy jobb élet kibontakoztatásának. Több száz felnőtt köszönheti neki lelki táplálékát, hiszen rendre tájékoztatja a külvilágot a házaiban zajló eseményekről, megnyugvást hozó elmélkedéseiről. Rendkívül szelíd és sokat dicsér, emellett pedig hálás Istennek azért az életért, amit élhet.

2. lépés: Derű és bizalom
Szorongás és mélabú helyett derűs és bizalommal tekint a jövőbe. Sokszor megy elébe a helyzeteknek, amit mi sem bizonyít jobban, hogy nemhogy húsznál több, de talán egyetlen ilyen kaliberű árvaház sem lenne Erdélyben, ha ő nem fog bele. Szóval keresi az új helyzeteket és rendre kilép a komfortzónájából, hiszen úgy vallja, a fejlődés a kemény munkán át vezet. Ismeri magát és felelősségteljesen neveli a gyerekeket. Sajátos és hatékony módszerei nyomán eltűnt az erőszak és az agresszió az árváiból.

Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója szeretett gyermekei körében.

3. lépés: Fenntartás
Tudását és tapasztalatát nap, mint nap bővíti, s a 94 éves Antal atyát hozza példaként, aki a mai napig minden nap megtanul egy verset, s saját írásai megvitatására 60 fős társaságot hív meg ebéddel egybekötött elmélkedésre. Fegyelmezett, eltökélt, kitartó, s a végsőkig türelmes. Ezt a hatalmas, sok-sok embert érintő „projektet” nem is lehetne másként egyben tartani. Az atya feltétel nélkül hisz a Jóisten által teremtett világban, élvezi az életet, s ezt a jóérzést, ezt a nyugalmat szeretné átadni az embernek a szorongásuk helyett.

4. lépés: Formálás
Csaba testvér rugalmasan áll hozzá az élet változásaihoz, sőt, elébe megy a dolgoknak. Szívóssága és fejlődési hajlandósága segíti hozzá, hogy újra és újra kezdje. Hatékonyan képes menedzselni a konfliktusokat és levonja a tanulságokat, melyeket beépít a szokásai közé.

5. lépés: Feldolgozás
Elégedett életével, s az apró, vagy nagyobbacska sikereket meg tudja ünnepelni. A hozzá közel állókat mindig értesíti a házakban történt eseményekről, ünneplésre méltó eredményekről. Tudását, életszemléletét átadja mindazoknak, akik nyitottak rá. Rendkívül inspiratív személyiség. Új céljai mindig újult erőt biztosítanak neki, így nem válik feszültté vagy kiüresedetté.

Weisz Fanni Angelina Jolie nyomában

A siket modell újabb esélyegyenlőségi kezdeményezés élére állt.

Weisz Fanni Angelina Jolie nyomában
A példaképek nyomában.(MTI)

Azért, hogy Fanni célkitűzéseit megvalósíthassák, 2012. február 7-én létrehozták a Csend hangja névre keresztelt klasztert, amihez bárki csatlakozhat. A klaszter egy olyan esélyegyenlőségi összefogás szervezetek és magánemberek között, ami azért fog tevékenykedni, hogy népszerűsítse és támogassa a jeltolmácsképzést és hogy anyagilag hozzájáruljon a hallásjavító implantátumok műtéti eljárásaihoz.

Ennek első lépéseként Fanni országjárást tervez, melynek során iskolákban és különböző rendezvényeken beszél majd arról, milyen siketként élni. A 18 éves modell lány szeretne segíteni azoknak a jó szándékú embereknek is, akik szeretnének segíteni, de tanácstalanok és nem látják, mit tudnának tenni az esélyek kiegyenlítése érdekében.

Fanni emellett a Baptista Szeretetszolgálat jószolgálati nagyköveteként hamarosan az Egyesült Államokba utazik majd. Ha szeretnéd tudni, mit fog ott csinálni, és mi lesz a következő magyar megmozdulás, amin részt vesz, olvasd el a Marie Claire blogján.

Hogyan neveljünk egy generációt segítségnyújtásra és szolidaritásra? Úgy tűnik Kínában jó módszert talált erre egy főiskola - erénybankkal ösztönzi jótettekre hallgatóit. Az egyedi "pénzintézetet" öt évvel ezelőtt nyitották.

A közép-kínai Csangsza (Changsa) város tudományos és technológiai egyetemének egyik főiskolai karán működő erénybanknak ma 11 ezer betétese van, vagyis csaknem minden hallgató részt vesz a kezdeményezésben.   

SnowHearts

A diákok jótetteikkel bankszámláikon virtuális erényérméket gyűjtenek, így például egy órányi önkéntes munka egy-három, véradásért hat érme jár. A felhalmozott érmék különféle előnyök megszerzését teszik lehetővé, így várólistákon való előrelépést, könnyebb ügyintézést és számos másfajta segítséget a főiskola falain belül.

A bankbetét gyarapítását ösztönzi többek közt az is, hogy az ösztöndíjak és a különféle szociális juttatások előfeltételeként legalább 10 érmét írnak elő a szabályok. Az érmeszűkében lévőket - akárcsak a valós életben - hitelekkel segíti az erénybank, amelyek felvétele után kamatot fizetnek a hallgatók.     

A kezdeményezés sikerét egy 2011-es felmérés mutatja, mely szerint a hallgatók 80 százaléka az erénybank létrejötte óta jóval inkább hajlandó önkéntességre, s a korábbinál fontosabbnak gondolja a közszolgálatot. A kezdeményezés jó például szolgálhat a többi felsőoktatási intézmény számára is - vélik az ötletgazdák.    

Adókedvezmény erénypontokért

Március elején kísérleti jelleggel a csangszai erénybankhoz hasonló rendszert vezetett be az északkelet-kínai Jentaj (Yantai) városa is. A lakók itt jótetteikért pontokat kapnak, amelyeket adókedvezményre, hitelügyintézésre vagy munkahelyi ajánlásra válthatnak be. A legtöbb pontot gyűjtők iskoláikban és munkahelyükön különleges elismerésben részesülnek.

Forrás: MTI 

 

 Boldog 

Tudod-e, hogy Magyarországon található egy Boldog nevű község?

Edgar Allen Poe:

Esti csillag

A nyár delelőn járt,
Az éj fele volt:
Csillag köre ködlőn
Tört át, hol a hold
Fagyban ragyogott és
Planéta-rabok
Közt járta a mennyet -
Holdfény a habot.
Néztem, hogy oly
Hideg mosoly:
Oly dermesztő hideg;
Mint felhő-fürt-
Palást röpült,
S már téged néztelek,
Est Csillaga,
Kinek sugara
Dicső s mind kedvesebb:
Boldog vagyok,
Hogy ott ragyog
Az éji égkupolán,
S e messzi tűz
A lenti hűs
Fénynél különb csodám.

Radó György fordítása

Edgar Allan Poe: Egyedül


Más voltam már mint kisgyerek -
mást láttam, mint a többiek -
s mely vágyam felszította, az
sem volt közönséges tavasz.
Szomorúságom társtalan volt:
az öröm sem oly dalra hangolt,
mint másokat: s akárhogyan
szerettem, csak magánosan.
Mert belém döbbent már korán,
még életharcom hajnalán,
a minden jó és rossz alatt
rejlő titok, mely fogva tart:
forrás, csermely ezt idézte,
ezt a bércek meredélye,
ezt a nap, mely nyárutók
aranyába ágyazott -
ezt a villám, amidőn
átsuhant a levegőn -
ezt a dörgő fergeteg
s a felhő, mely szememet
(míg kék volt a menny fele)
démonként nyűgözte le.

/Ford.: Hárs Ernő/

paris.jpg

 - Ady Endre - 

Párisban járt az Ősz

Párisba tegnap beszökött az Ősz.
Szent Mihály útján suhant nesztelen,
Kánikulában, halk lombok alatt
S találkozott velem.

Ballagtam éppen a Szajna felé
S égtek lelkemben kis rőzse-dalok:
Füstösek, furcsák, búsak, bíborak,
Arról, hogy meghalok.

Elért az Ősz és súgott valamit,
Szent Mihály útja beleremegett,
Züm, züm: röpködtek végig az uton
Tréfás falevelek.

Egy perc: a Nyár meg sem hőkölt belé
S Párisból az Ősz kacagva szaladt.
Itt járt s hogy itt járt, én tudom csupán
Nyögő lombok alatt.

 

osz.jpg

Paul Verlaine: Őszi chanson

fordította:  Tóth Árpád

Ősz húrja zsong,
jajong, busong
a tájon
s ont monoton
bút konokon
és fájón.

S én csüggeteg
halvány beteg,
mig éjfél
kong, csak sírok,
s elém a sok
tűnt kéj kél...

Oh, múlni már,
ősz! húllni már
eresszél!
Mint holt avart,
mit felkavart
a rossz szél...

 

 

WILLIAM BLAKE: AZ ŐSZHÖZ

 

Ó, gyümölcsterhes és szőlők levétől
Vérfoltos Ősz, ne menj még, ülj le árnyas
Tetőm alatt; itt jó, ha megpihensz,
S hangold vidám sipomhoz hangod, ó, hadd
Libbenjenek az év leányai!
Virágok és gyümölcs dalát dalold.

"A kis bimbó a napra tárja kelyhét
És szerelem fut remegő erében,
Száz virág ring a reggel homlokán és
Dúsan virul az este fényes arcán,
Mígnem a füstös Nyár dalába fog
S fejére tollas felhő hint virágot.

Gyümölcs-illatban fürdenek a légi
Szellemek, s a szárnyas gyönyör a kertben
Kóborol vagy a fákra ül s dalol."
Így énekelt, ülvén, az édes Ősz,
Majd megborzongva felkelt és a dombok
Fölött eltűnt, itthagyva drága terhét.

 

(Somlyó György) .

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.