Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Finomság

EGY KILENCÉVES KISLÁNY, AKI BLOGJÁVAL FELRÁZTA A VILÁGOT, ELÉRTE, HOGY AZ ISKOLAI MENZA ÉTKEZÉS EGÉSZSÉGESEBB LEGYEN, NEMET MONDOTT HOLLYWOODNAK, ÉS 75 MILLIÓ FONTOT GYŰJTÖTT AZ AFRIKAI ÉHEZŐKNEK:

 

HA KIVÁNCSI VAGY RÁ, KATTINTS IDE:

 kafakaja.blogspot.hu

További finomságok és érdekességek a blogon:  

FIGYELEM! TITOKZATOS BAJNOK VAN A KONYHÁDBAN!

 

12 ok, amiért érdemes rendszeresen pisztáciát fogyasztani

pistachio_1.jpg

 
I  BENTO
 
BentoBox2

BentoBox

BentoBox4

BentoBox3 via www.artrick-playground.com

Tudod mi az a Bento?

Időmilliomosoknak való a Japánból származó ételcsoda, a Bento. Ha nem is mindennapi fogyasztásra szánjuk, időnként egyszerre kiélhetjük általa szakács- és képzőművészeti tehetségünket, és nincs az a válogatós gyerek, aki a bentótól el ne lágyulna!

A bento ugyanis egy uzsonnásdoboz és egy rajzfilm találkozása a konyhaasztalon. Hello Kitty vagy kismalac formájú rizsgombóc, virslipingvin és nyuszi alakú főtt tojás, mellettük csillagvirág formájúra alakított olíva és paprika, szmájlira hajazó koktélparadicsom. Sonkából, algából és lazacból létrehozott Nintendo-Mario, bohóchal-forma sajtdarabkák, Bart Simpson rizsből, tojásból, kaviárból és algából. Tündéri és fantáziadús ételcsodák, az élet apró örömeinek ötvözése a művészettel.

A bento Japánban nem csak a gyerekkor kiváltsága, a felnőtteknek készítik. Az sem mindegy, hogy mibe rakod! A nők és gyerekek bentódobozai emeletesek, a férfiaké egyszintesek és rekeszesek. Míg a mindennapra szánt bentó-doboz műanyag vagy alumínium, a hagyományos doboz fából készült, díszes mintákkal ellátott, lakozott. A nyugati világbeli rajongókat, akik a legtöbbször animékben vagy mangákban találkoznak bentóval, először éppen a dobozok külseje ragadja magával, mely nem feltétlenül négyszögletű, hanem beltartalmához hasonlóan lehet Pikachu-, szív-, vagy béka alakú.

De nehogy azt higgyük, hogy ez valami modern konyhai csoda. A bentó Japánban több mint 800 éves múltra tekint vissza és mind a doboz, mind a tartalma igen jó kifejezője a japán kultúrában megfigyelhető, a részletekben rejlő aprólékos kifinomultságnak.
Különlegessége ugyanis nem áll meg a doboz szépségénél. A japán gasztronómia alapvető tétele, hogy nem csak az ízlelőbimbókat, hanem a szemet is kényeztetni kell. A hagyományos bentónak alapvetően öt különböző színűnek kell lennie és négy rész rizst, három rész zöldséget, két rész húst, halat vagy tojást és egy rész savanyúságot vagy desszertet kell tartalmaznia. Bámulatos, hogy a japánok már rég tudták, mi a jó nekünk, mert a később „táplálékpiramis” néven ismert diétával pontosan egybevágó összeállítás.

Magyarországon az anime rajongói egész biztosan ismerik a bentót és az évenként megrendezésre kerülő Animecon fesztiválon a program állandó része a bentoverseny is. A rendezvény szervezői szerint a pályáztatott bentók színvonala folyamatosan nő.

Ha animerajongó gyermekünk bentóra vágyik, nem kell a világ végére utaznunk az eszközökért, az interneten ma már könnyen beszerezhető a mindenféle igényszintre szabott doboz, illetve a rengeteg féle vágó- és formálóeszköz, sablon.

Egy hazai bentóblog ötletetekkel is ellát minket - melyből azt is megtudhatjuk, a magyar konyha hozzávalóival hogyan helyettesíthetjük az egzotikusabb alkotórészeket. Ha bentót készítetek, a gyerekek egész biztosan boldogan vesznek részt a konyhai tevés-vevésben. Előfordulhat aztán, hogy nem lesz szívük megenni a kis műremekeket.

A bentó amellett, hogy szemet gyönyörködtetően szép, színes és finom, gazdaságos is lehet, hiszen maradék ételeket rendezhetünk el találékonyságunk és szépérzékünk révén bentóként ízlésesen és étvágygerjesztően változatosan. 

 AZ ORSZÁG TORTÁJA

Augusztus 20-a az államalapítás évfordulója, és ilyen értelemben Magyarország születésnapja.
A születésnapok egyik központi szimbóluma, amellyel az ünnepeltet köszöntik, a születésnapi torta.
A neves cukrászmesterekből álló szakmai zsűri három fordulós értékelés után hirdette ki az idei győztest, mely nem más, mint a Szabolcsi almás máktorta, Pintér Zsolt, veszprémi cukrászmester alkotása.
A nyertes torta a rendkívül zamatos magyar alma és a hazai konyhák kedvelt és egészséges alapanyaga, a mák kombinációjával alkot harmonikus ízkombinációt, egy kis fahéjjal és vaníliával megfűszerezve.

szabolcsi_almas_maktorta_037.jpg 

AZ ÉV FAGYLATJA 

troasz1.jpg

Az elismert szakemberekből összeállt zsűri elismerését 2012-ben Csuta Zsolt csákvári cukrászmester „triász” fantázianevű munkája érdemelte. A mester ezt megelőzően – két éve – már alkotott győztes kreációt: akkor a házias finomság névre keresztelt finomság nyerte el a zsűri szívét, míg idén a csokoládés-meggyöntetes mandulafagylaltjával diadalmaskodott.

triasz2.jpg

 De mi is tulajdonképpen a fagyi, hogyan került hozzánk ez a nyári finomság, amit mindenki szeret? 

A nyár egyik kedvelt édessége a fagylalt. Remekül beleillik a modern kor étkezési szokásaiba. A nemes és ízgazdag alapanyagok, a gyümölcsök sokfélesége kielégíti az egészséges életmódot követők igényeit, édes íz utáni vágyát is.

A fagylaltot valószínűleg először a kínaiak ismerték. Mintegy ötezer évvel ezelőtt már hóból, tejből és gyümölcsökből kevert jeges édességet fogyasztottak a tehetősebbek.

Innen a perzsák és az arabok közvetítésével jutott el a Földközi-tenger menti országokba. Hippokratész orvosságként ajánlotta betegei számára, Nagy Sándor élénkítő szer gyanánt szolgáltatta fel a csaták előtt, míg Néró császár akár négyszáz kilométeres messzeségből is hozatott jeget, hogy elkészíthessék számára a mézzel, ibolyával, rózsavízzel, fahéjjal és gyümölcsökkel kevert fagylaltféleséget.

Marco Polo kínai utazásról visszatérve több fagylaltreceptet is magával hozott. Később olasz emigránsok terjesztették el az egész világon.

A világ első nyilvános fagylaltozóját 1672-ben, Párizsban alapította Procope. Habár eleinte csak a nyári szezonban volt nyitva, és kizárólag citromfagylaltot árult, nagy népszerűségnek örvendett.

A 19. század végére a legtöbb magára valamit is adó kávéházban lehetett kapni fagylaltot. Miután 1904-ben Charles E. Miches feltalálta a tölcsért, a fagylalt hordozhatóvá vált, növelve népszerűségét. 1923-ban Harry Burt szabadalmaztatta a „jégkrém pálcikán” elnevezéssel forgalomba kerülő, csomagolt fagylaltját.

Magyarországra a „hideg nyalat” osztrák közvetítéssel került a 18. században, és hamar kedvelté vált.

A fagylaltkészítés nagy forradalmakat élt meg mind technikáját, mind alapanyagait tekintve, míg ritka luxuscikkből tömegtermékké vált. Marco Polo idejéből származik az első nagy újítás, amikor rájöttek, hogy a fagylaltkészítő edényt kell lehűteni ahelyett, hogy a jeget kevernék a masszához. Ezzel a módszerrel krémesebb és teltebb állagot lehetett elérni. A hűtőkészülékek feltalálása előtt a fagylaltkészítés drága mulatság volt: télen kellett jeget gyűjteni, és vermekben vagy fából, téglából készített „jeges házakban” tárolni őket az év további részében. Ezt a jeget keverték sóval, és a kézi hajtású fagylaltgép dupla fala közé tették. A belső tartályban forgott egy kisebb, ebben keveredett, krémessé és fagyossá a massza. A kész fagylaltot is jéggel tartották hidegen.

Az ipari forradalom és a gépesített fagyasztás nagyot lendített a fagylaltkészítés technológiáján is. Mára a fagylaltiparban a legnagyobb újítás a folyékony nitrogénnel történő fagyasztás: ez a technológia krémesebb állagot eredményez, és lehetővé teszi alacsonyabb zsírtartalmú tej alkalmazását is.

Az otthoni fagylaltkészítéshez nem feltétlen kell fagylaltgép, elég egy jó fagyasztó is. A fagyi készülhet tejjel, tejszínnel, joghurttal, vagy egyszerűen csak gyümölcsökből – különféle ízesítőket felhasználva. Az alapanyagokba habverővel sok levegőt kell juttatni, és a massza mehet is a mélyhűtőbe. 2-3 óra alatt megfagy, közben kétszer-háromszor érdemes a mixerrel vagy habverővel áthabosítani

OLIMPIAI MUFFINOK:

 

DIP

A dip olyan étel, mely egy tetszés szerint fűszerezett joghurtos, majonézes vagy túrókrémes alapszószból áll, amit apróra vágott zöldségdarabkákkal, sajtszeletekkel vagy sós keksszel kézzel mártogatnak ki. Elnevezése is innen ered, a dip angol szó, magyarul azt jelenti mártani. Recepteket találhatunk a neten, de saját elképzelésünk szerinti dipet is összeállíthatunk. Mutatós ötlet, ha a szószt valamilyen zöldségbe, cipóba, vagy zsömlébe töltjük.

Best Vegetable Dip

Festive Pumpkin Dip

NYÁR = SALÁTA

A számtalan saláta közül talán a legnagyobb sikere mindig a görög salátának van. Kiadós, lakatató és a nyári forróságban kiválóan frissít.

A hagyományos görög salátának hat fő alkotóeleme van: 

paradicsom, zöldpaprika, uborka, lilahagyma, olivabogyó és fetasajt. Az alaposan megmosott zöldségeket felkarikázzuk, beleszórjuk az olivabogyót és a felkockázott fetasajtot végül meglocsoljuk 3-4 evőkanálnyi olivaolajjal. Ízlés szerint fűszerezhető, sóval borssal, petrezselyemmel, oregánóval vagy bazslikommal.

Greek Yogurt Salad (Tzatziki)

Egy másik igen üdítő görög finomság a tzatziki, szintén nagyon könnyen elkészíthető, előételnek, vagy pirított kenyérszelettel, pitával könnyű ebédnek vagy vacsorának is gyorsan elkészíthető.

A megmosott uborkát apró kockákra vágjuk, hozzáadunk 1-2 gerezd fokhagymanyomón áttört fokhagymát és egy kis doboz natúr joghurttal elkeverjük. Belekerverünk egy evőkanál olivaolajat, pár csepp citromot, és zsenge kaporral, csipetnyi sóval, esetleg borssal fűszerehetjük. Akkor finom, ha jól le van hűtve.

A forró görög nyári hangulat fokozhazó az eredeti ABBA dalok feldolgozásával, gyönyörű görög szigeteken forgatott MAMMA MIA flmslágereivel.

  

 
SÜSS MAGADNAK ÁLLATKERTET!
 

Hozzávalók:

4 tojás
20 dkg cukor
50 dkg gesztenyemassza
1-2 evőkanál rumaroma (kihagyható), 
csipet só

Elkészítés:

Habosra verjük a tojásokat, majd elkeverjük apránként a cukorral és a sóval, végül hozzáadjuk az áttört gesztenyepürét és a rumaromát.

Muffinkapszlikba töltjük, és 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt tűpróbáig sütjük.

Az állatfejeket fondant-nal és plasztikus csokival csináljuk. A plasztik csokihoz 10 dkg csokit felolvasztunk, belekeverünk 3 dkg mézet. Ha kihűlt, meg kell gyurmázni, huzogatni, ettől távozik a felesleges zsiradék, kb, 1 óra hűtőben tartás után formázható.
Megjegyzés:

Nagyon gesztenyés ízű, mintha gesztenyepürét ennénk!

Gesztenyés muffin-állatkert Gesztenyés muffin-állatkert

Forrás: mindmegette.hu

Őszi szilvás süti 

Őszi szilvás sütemény

Hozzávalók:
14 dkg liszt
fél cs. sütőpor
14 dkg puha vaj
10 dkg cukor
2 egész tojás
1 tojássárgája
2 ek. narancslé
20 dkg szilva

Tetetejére:
citromlé
barnacukor

Elkészítés
1. A tojásokat és a tojássárgáját egy csipetnyi sóval enyhén felverjüi, majd hozzákeverjük a narancslét is. A vajat a cukorral habosra keverjük. Fokozatosan belecsurgatjuk a tojásokat, éshozzáadjk a sütőporos lisztet.

2. A tésztába forgatjuk a feldarabolt szilvát, majd a masszát egy kivajazott formába kanalazzuk. A maradék szilvagerezdeket atetejére szórjuk. 160 fokon (légkeverésnél 150 fok) kb. 40-45 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük.

3. 10 percig a formában hagyjuk hűlni, majd sütőrácsra helyezzük. A citromlét elkeverjül a barnacukorral, ésa hülő sütemény tetejére csorgatjuk.

 A NYÁR SZTÁRJA: A GÖRÖGDINNYE  

7 érdekesség a görögdinnyéről:

 A görögdinnye valójában nem gyümölcs, hanem a tökfélék családjába tartozó zöldség.

 Őshazája nem Görögország, hanem feltehetőleg a Kalahári-sivatag. 

 Elnevezése a feltételezések szerint a gölödin, azaz gombóc tájszóból ered.

 Latin neve: citrullus tanatus. Ez a dinnye citrullintartalmára utal. A citrullin esszenciális aminosavvá alakul a szervezetben, ami jót tesz a szívnek, keringésnek és az immunrenszernek. 

 Húsa piros színét a likopinmolekuláknak köszönheti, ami antioxidáns hatása miatt fontos a daganatos betegségek megelőzésében.

 Víztartalma 90%, ezért remek méregtelenítő, fogyókúrázóknak is ajánlható, hiszen kalóriaszegény, mégis laktató.

 Magyarországon a legfinomabb görögdinnyét Heves megyében termesztik. 

                                   

           

    http://blogs.ncmls.org/keepers/files/2012/07/Watermelon-pig-photos-2-150x150.jpg  

A DINNYE A DIVAT VILÁGÁT IS MEGIHLETTE:

PÓLÓ:30 Cool and Creative Watermelon Inspired Designs (30) 19

CIPŐ:

 

KARKÖTŐ:30 Cool and Creative Watermelon Inspired Designs (30) 20

KÖRÖMFESTÉS:30 Cool and Creative Watermelon Inspired Designs (30) 21 TELEFONTOK:

30 Cool and Creative Watermelon Inspired Designs (30) 26EZ A MESEBELI DINNYEHÁZIKÓ PEDIG NEM MANÓCSKA KUNYHÓJA, HANEM EGY JAPÁN BUSZMEGÁLLÓ :) 

30 Cool and Creative Watermelon Inspired Designs (30) 13

SÁTOR:

cantloupe3.jpeg

MIÉRT FOGYASSZUNK SÁRGADINNYÉT?

vantaloipe2.jpg

 

1. Kiváló ásványi anyagtaktár: sárgadinnyében magas arányban található a cink, a foszfor, a kalcium, a kálium, a króm, a magnézium, a mangán, a nátrium, a réz és a vas, valamint különböző gyümölcssavak is. Rendszeres fogyasztásával biztosítjuk a szervezet egész napi ellátását ásványi anyagokból.

2. Varázslatos vitaminforrás:  Vitaminok közül a sárgadinnye nagy mennyiségben tartalmazza azokat a vitaminokat, amelyekre szervezetünknek minden nap szüksége van. Ilyen az A-, a B1-, B2- és a C-vitamin. Ezeknek köszönheti a dinnye az egészségünkre gyakorolt pozitív hatásai nagy részét.A sárgadinnye rosttartalma kifejezetten magas, ezért kiváló segítség lehet az emésztés, különösen a bél egészségének megőrzésére.

cantaloup1.jpg

3. Csodálatos immunrendszer erősítő: Rendszeres fogyasztása helyreállítja a megfelelőgyomor- és bélműködést, tisztítja és egészségesen tartja a bélrendszert.Az emésztőrendszer rendbetételén belül olyan problémákra is hatékony lehet, mint például a vékony-vagy a vastagbélben kialakuló gyulladások. Mindezt anélkül teszi, hogy különösen megterhelné a bélrendszert, vagyis nem csak tisztít és gyógyít, de mindezt kíméletesen is teszi! A sárgadinnye kiváló immunrendszert erősítő hatással is rendelkezik. 

4. Hatékony méregtelenítő: Segít a méregtelenítésben, így szervezetünk erősebbé és ellenállóbbá válik az esetleges fertőzésekkel, kórokozókkal szemben. Betegség utáni lábadozáshoz például tökéletes választás!A sárgadinnye nagy százalékban tartalma vizet, így ha rendszeresen fogyasztjuk, akkor azzal biztosítjuk a szervezet folyadékszükségletét is.

5. Remek hidratáló: Az ilyen belső hidratálással egész testünknek jót teszünk, ráadásul látványos eredményt érünk el arcbőrünk feszességében is. 

cantaloupe4.jpeg







 

canateiupe5.jpeg






canataeoupe6.jpeg









 

Önmagában is kiváló csemege, de felturbózhatjuk, néhány apró fortéllyal is: 

Készítsünk sárgadinnyés gyümölcssalátát, bolondítsuk meg néhány fagyigombóccal, vagy töltsük meg túrókrémmel és szórjunk rá pár szem mazsolát. 

Jó tanács: a dinnyét elkészítés előtt midig alaposan meg kell mosni.

Kincsek a pehelyben: tudj meg mindent a gabonáról!
Kezdd gabonapehellyel a napot! 

A gabonapelyhek hozzáadott vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak, bővelkednek B-vitaminokban, kalciumban és vasban – sok országban a reggelizőpelyhek számítanak ezek legfőbb forrásának. A kutatások szerint azon felnőttek és gyermekek, akik gabonapehellyel kezdik a napot, a napi ásványi anyag szükségletük egy részét így már a reggeli órákban kipipálják.

Gyermekek, kamaszok

Azok a gyerekek, akik reggelire gabonapelyhet esznek, több kalciumot visznek be a
szervezetükbe, mint a reggelizőpelyheket nem fogyasztó kortársaik – derült ki egy angliai táplálkozási felmérésből. Ez az eredmény annak is betudható, hogy ezt a reggelifélét többnyire tejjel fogyasztják, ami az egyik legjobb kalciumforrás. Ugyanebből a kutatásból kiderül az is, hogy ezek a gyerekek több vasat, B- és D-vitamint juttatnak a szervezetükbe már a reggelivel, de a gabona jótékony hatásai közé sorolható náluk az is, hogy a szervezetükben jobb a folsav, B12-vitamin és riboflavin szintje. Egy francia felmérés is hasonlóan jó eredményt mutatott: ennek keretében 3-17 év közöttieket vizsgáltak. Kimutatták, hogy a gabonapelyheket fogyasztóknál a pelyhek számítanak az első számú B1-, B3-, B5-, B6-, B9-vitamin és vasforrásnak.

AGYSERKENTŐ REGGELIK

Tojás, bármilyen formában

Azért javasolt tojást adni reggel a gyerekeknek, mert agyserkentő lecitint tartalmaz. Táplálkozási szakértők szerint a tojás továbbá segít fenntartani a szervezet szellemi és fizikai maximumát, a B-vitamin és az esszenciális zsírsavak pedig jó hatással vannak a memória állapotára.

ThinkstockHa unod már a közönséges tükörtojást és a tojásrántottát, utóbbit többféle hozzávalóval is megbolondíthatod. A tejfölös-póréhagymás rántottához például a pirított hagymára kell a tejföllel összekevert tojást ráönteni. Sonkát, sajtot, petrezselymet, szalonnát, paprikát, de akár kolbászt is dobhatsz a tojásba, persze csak olyan falatokat, amelyeket a kicsik is megesznek.

Ha még különösebb reggelit készítenél, a pirított hagymához adj egy fél almát, melyet apró darabokra vágtál. Erre kell rögtön ráütni a tojásokat, majd az egészet meglocsolni egy kis citromlével. Ízlés szerint sóval vagy pirospaprikával ízesíthető. Találáskor az alma másik felét is helyezd a tányérra!

Házi gyümölcsjoghurt magokkal

A különböző magvak szintén jótékony hatással vannak az agyműködésre. A dió például zsírsavakban és folátban gazdag, így javítja a hangulatot és elűzi a reggeli rosszkedvet. Mogyorót, lenmagot, szezámmagot, kesudiót, napraforgót, tökmagot és földimogyorót is felszolgálhatsz, méghozzá gyümölccsel és joghurttal. Ha nincs időd igazi gyümölcsöket szeletelni, vagy éppen nincs otthon banán vagy alma, kínálhatsz rendes gyümölcsjoghurtot is. A gyerekek talán szívesebben is fogyasztják, mintha natúrból készítetted volna el.

A kiválasztott magvakat össze kell darálni, majd a magkeveréket beleönteni a gyümölcsjoghurtba. Így benne lesz minden, amire reggel a kicsik szervezetének szüksége van, és jó ideig megfelelő energiát biztosít. Az olajos magvak antioxidáns-tartalmukkal biztosítják az összpontosítást és segítik a tanulási képességet is.

Müzli házilag

Egészségesebb, ha te magad vásárolod meg a müzlihez szükséges joghurtot és a gyümölcsöket, és nem kész keveréket választasz. Teljes kiőrlésű gabonából készült pelyheket válassz, vegyél különböző magvakat, friss és aszalt gyümölcsöket, valamint zsírszegény joghurtot, lehetőleg natúrt, de a kefír is jó. A hozzávalók adagolását a gyermekek maguknak is meg tudják csinálni, nagyobb kedvvel is fogyasztják akkor, ha ők válogathatják ki a hozzávalókat.

Reszelt almát, banánt, cseresznyét, csipkehúst, fügét, mogyorót, mazsolát, túrót, de akár tejfölt is társíthatsz a müzlihez, melyet végül mézzel, kakaóporral, vagy citromlével ízesíthetsz. Bármelyik formát választjátok, a reggeli müzli segít abban, hogy a délelőtti teljesítménycsúcsukat egészen délig megőrizzék. Fogyasztása szinte életerőbombaként hat a szervezetre, ellátja azt az anyagcseréhez szükséges anyagokkal, segítségével számos vitaminhoz (B, B2, B6, B12) és ásványi anyaghoz (vas, mangán, réz, kálium, magnézium), ezen felül az emésztéshez szükséges ballasztanyagokhoz is hozzájutunk.

Thinkstock

Komoly reggeli helyett turmix

Ha a te gyermeked sem szeret igazán reggelizni, egy finom turmixszal könnyen életre keltheted és elláthatod a szükséges vitaminokkal. Egy finom banánturmix a tejben lévő kalcium mellett A-, C-, B3- és B6-vitamint, magnéziumot, foszfort, mangánt és káliumot is tartalmaz. Energianövelő, emellett élénkíti az emésztőrendszert is. A banánturmixba pár fügét is belekeverhetsz.

Készíthetsz répaturmixot is almával és gyömbérrel megbolondítva. Ez is kitűnő vitaminforrás, és immunerősítő is egyben. Ha zabpelyhes eperturmixot készítesz, azzal gondoskodhatsz a sejtek megfelelő oxigénellátásáról, mely szintén segít az ébredésben. Egy marék zabpelyhet, két deci szójatejet, egy banánt, 14-15 szem epret és egy teáskanál cukrot kell csak a turmixgépbe tenned. Egy tojás hozzáadásával sárgabarack-turmixot is keverhetsz, amelyhez 20 dkg gyümölcsre, két deci tejre, két evőkanál édesítőre, vagy cukorra, fél citrom levére és egy csipet fahéjra lesz csak szükséged.

Készíts gyümölcsrizst

A gyümölcsrizst friss idénygyümölcsökkel, de akár kompóttal vagy konzervekkel is kiegészíthetsz. 30 dkg jázminrizst 2 dkg sovány vajjal és egy csipet sóval kell átforrósítani, majd pedig ráönteni a vizet. Amikor felforrt, adj hozzá egy liter tejet, majd pedig az egészet főzd puhára. A 4 deci tejszínt verd kemény habbá, majd add a kihűlt rizshez. Ezután már csak bele kell szórni az agyserkentő gyümölcsöket, például banánt, áfonyát, epret vagy citromot. Mindezek mellett az ananász is élénkíti a szellemet, mind gyümölcs, mind pedig ital formájában segítheti a reggeli éledezést.

 CICÁS GYÜMÖLCSRIZS

Hozzávalók: 

cicarrizs.jpg

10 adaghoz:
50 dkg rizs
6 dl tej
15 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
80 dkg tetszőleges gyümölcs (vagy lecsepegtetett befőtt)
4 dl tejszín
A díszítéshez:
almaszeletek
eper
őszibarack befőtt
kivi
körte

Elkészítés:

A rizst megmossuk, lecsepegtetjük, 6 dl forró vízben feltesszük főni, egy csipet sóval megszórjuk, és lefedjük. A tejet felforraljuk a cukorral és a vaníliás cukorral.

Amikor a rizs beitta a vizet, ráöntjük a forró, cukros-vaníliás tejet, és letakarva nagyon óvatosan főzzük, időnként keverjük. Amikor már majdnem beitta a tejet, levesszük a tűzről, de a fedőt nem vesszük le még róla 20-30 percen át. Amikor megpuhult a rizs, kiborítjuk egy nagyobb tálba, hogy hűljön. Apróra vágjuk a gyümölcsöket. Ha befőtteket is használunk, keverhetünk a kihűlt rizsbe kevés befőttlevet, hogy szaftosabb legyen. Összekeverjük a rizst és a gyümölcsöket, ha szükséges porcukorral még ízesíthetjük. A tejszínből kemény habot verünk, és lazán belekeverjük a gyümölcsös rizsbe. Rövid időre hűtőbe tesszük, majd tálkákba szedjük, megdíszítjük a félretett megmosott gyümölcsökkel, és tálaljuk. /mindmegette.hu/ 


Ez nagyon jópofa, egy tükörtojásból, némi répából és talán a fül belseje sajtból készült.
 

Hőségben az uborkás szendvics a legjobb

Az Amerikai Kémiai Társaság szakértői szerint az uborkás szendvics lehet a legjobb étel hőségben, mert hatékonyan szabályozza a test hőmérsékletét. Egy csésze tea pedig még tovább emelheti eredményességét.

Hőségben az uborkás szendvics a legjobb

Lassan vége a legnagyobb nyári melegnek, de a hátralévő pár napra - és persze a következő évekre - jó tanáccsal szolgálnak a élelmiszeripari szakértők, akik az Amerikai Kémiai Társaság éves találkozóján arra is tippeket adtak, hogy mely ételek és italok enyhítik leginkább a kánikula hatásait.

A forró napokra javasolt uborkás szendvics kenyere teljes kiőrlésű legyen, a rajta lévő uborkára tehetünk egy kis majonézt, az egészet pedig csipetnyi tengeri sóval hinthetjük meg. Az italokat tekintve előkelő helyen végzett a tea, a fűszerek közül pedig a curry. A brit ízléshez közel álló toplistára a szakértők szerint magyarázatot adhat, hogy a korabeli gyarmatosítók Indiától Szingapúrig és Afrikától Ausztráliáig gyorsan felfedezték, hogy mely ételek és italok teszik elviselhetőbbé a trópusi hőséget.

A legfontosabb, hogy elkerüljük a dehidratálódást, visszanyerjük az elvesztett ásványi anyagokat és vitaminokat - idézte Sara Risch-t, a társaság egyik kutatóját a The Daily Telegraph című brit napilap.

Mint kiderült, a hűtésben kevésbé hatékonyak olyan kánikulai kedvenceink, mint a fagylalt vagy a jégkrém, de a jeges víz helyett is szobahőmérsékletű vizet ajánlanak. A különösen hideg ételek és italok ugyanis testünknek csak azt a részét hűtik le, amellyel közvetlen kapcsolatba kerülnek, miközben a test többi részében sokkot okozhat a hőszabályozás felborulása.

A meleg italok ugyanakkor jót tesznek, bár a kávé haszna fölött koffeintartalma miatt vita zajlik. A teában lévő tanninok viszont jó hűtőanyagok felhevült testünk számára.

Hasznosak ilyenkor a nagy víztartalmú zöldségek és gyümölcsök, köztük az uborka, a zeller és a görögdinnye. A gabonafélék magas magnézium- és kalciumtartalmukkal segítenek megelőzni a kánikula miatt kialakuló izomgörcsöket.

A fűszeres ételek erősítik az izzadást, amely a test önhűtésének egyik módja. Ezért tesz jót a curry, benne a gyömbér vagy a kapszaicint tartalmazó chili. Ezért van, hogy számos forró országban olyan fűszeres ételeket esznek - magyarázta Risch.

Amit érdemes elkerülni hőségben, az a zsír és a sok állati fehérje, mert ezek emésztése kemény feladat ilyenkor az egyébként is túlterhelt szervezet számára.

 

Gyerekvitamin: fölösleges szülői túlbuzgóság? 


  Az öt legolcsóbb antioxidáns 

Tipp: 17 különleges szendvics reggelire

















Miért igyunk zöld teát?

A zöld tea számos gyógyerőt hordoz magában és a világ egyes részein évszázadokon át ez volt a mindent tudó orvosság. Amellett, hogy a rákos sejtek növekedését megállitja, a zöld tea előnyei a következők:

Felgyorsítja a zsírégetést – a zöld tea tele van antioxidánsokkal és rengeteg tápanyagot tartalmaz ami fokozza a metabolizmust, ha azt napi rendszerességgel szedjük.

Megakadályozza a leégést  A polifenolok a zöld teában található erőteljes antioxidánsok, védik a szervezetet a szabad gyökök által okozta károktól. Ezen kivül védik még a sejteket a DNS-károsodástól és az UV sugárzástól. Két csésze zöld tea minden nap elég ahhoz, hogy kiaknázzuk ezeket az előnyöket.

Megvéd az influenzától – egyes kutatások azt mutatják, hogy 1-5 csésze naponta az influenzában való megbetegedéseket nagyban csökkenti, bár 5 csésze után pozitiv hatásai nem fokozódnak.

Öregedésgátló – a zöld tea tele van antioxidánsokkal, amelyek megakadályozzák a szabad gyökök károsító hatásait. A kutatások azt is mutatják, hogy azok, akik zöld teát isznak, sokkal élénkebbek és ahogy öregszenek, nem járnak annyit orvoshoz sem.

via:naturahirek.hu

Fénykép

Fénykép

Most pedig jöjjön néhány sütemény, torta, esetleg keksz, vagy bármi édességféle tipp nem csak húsvétra!

 

 

 
 
Szerintetek??

Nem bírtam ki... Ezt se tudom, mi, de annyira cukik a kis tappancsok. :-) Nem!?

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

tscp27tw

(Bennyrok, 2018.07.09 16:09)

wh0cd1990068 <a href=http://zithromaxbestprice.us.com/>zithromax capsules</a>