Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Film

Beasts of the Southern Wild

A MESSZI DÉL VADJAI Capriban megrendezett Hollywood Filmfesztiválon a legfontosabb kitüntetésekből négyet elnyert, vfalamint megkapta az év meglepetés filmje díjat, a 9 éves Quvenzhane Wallis-t pedig a legjobb színésznőnek választották. A fesztivált az olaszországi Capriban tartották december 26-tól kezdődően, a győzteseket pedig január 2-án jelentették be.

 A LEGJOBB KARÁCSONYI FILMEK 

 RESZKESSETEK BETÖRŐK 

Kevin szülei egy igazi nagy családi karácsonyra készülnek - Párizsban. Az utazás körüli felfordulásban végül csak egyvalamit felejtenek otthon: Kevint. A hatalmas házban magára maradó kisfiú azonban cseppet sem bánkódik. Éppen, amikor már unatkozni kezdene két ügyefogyott betörő mászik be hozzá az ablakon. A srác nem ijed meg tőlük: százféle ravaszsággal és furfanggal úgy elbánik a rablókkal, hogy nemsokára ők is azt kívánják, bár utaztak volna inkább Párizsba.

 ALUDJ CSAK, ÉN ÁLMODOM 

Az Aludj csak, én álmodom (While You Were Sleeping) egy 1995-ben készült amerikai romantikus vígjáték. A filmet Jon Turteltaub rendezte, és a főszerepben Sandra Bullock, Bill Pullman és Peter Gallagher láthatóak.

Lucy élete eléggé magányos, pedig szemrevaló lány. A metrón árulja a jegyeket, egyedüli boldogsága egy kedves fiú, aki minden nap elrobog előtte. Lucy megmenti a vágányok közé lökött fiú életét. Peternek hívják és ájultan talán még helyesebb: szerelem ez második látásra. Azonban a gond súlyosabb, Peter kómába esik. Lucy meglátogatja őt a kórházban, ahol a nővér Peter menyasszonyaként mutatja be őt a családnak. Rögtön befogadják Lucyt, aki életében először érzi a család melegét. A családdal töltött idő alatt rájön, hogy beleszeretett Peter bátyjába, Jackbe. Mi fog történni, ha Peter végre felébred a kómából?

http://2.bp.blogspot.com/-jl26t_iJ--M/Tt_v2BGgZKI/AAAAAAAABWE/6xqoYnJn6iY/s1600/Lucy%2527s%2Bpresent.jpg

 

KALÓZOK

A Toy Story alkotóival dolgoznak a magyar 3D-s animátorok

A GreenZero-csoport a nagysikerű animációs film, a Toy Story alkotóinak forgatókönyvén dolgozik jelenleg, a film elkészítését szinte teljes egészében rájuk bízták - mondta Magyar Ádám projektmenedzser, a készülő alkotás rendezője, a GreenZero Multimédia Inkubátorház és Klaszterközpont alapítója.

Ezt azután nyilatkozta miután befejeződött a 111 millió forint uniós támogatásból Egerszalókon megvalósult GreenZero Multimédia Inkubátorház és Klaszterközpont kialakítása.

A projekt keretében teljesen felújították az évek óta használaton kívüli egerszalóki iskolaépületet, kialakítottak egy 54 négyzetméteres, mozgásdigitalizálásra alkalmas úgynevezett motion capture stúdiót, több, speciális hangeffektek vagy zene felvételére alkalmas hanglabort építettek és egy 9-15 férőhelyes 3D technikával ellátott mozitermet is létrehoztak - ismertette a fejlesztéseket Magyar Ádám a csütörtöki sajtóbejárás alkalmával.

A GreenZero-csoport alkotói jegyezték az első egészestés magyar 3D-s animációt, az Egon és Döncit.

A cég által készített Pangea - The Neverending World című trailert a Youtube.com videomegosztón már közel hétmillióan tekintették meg, erre a rövidfilmre figyelt fel David Attenborough, akinek Flying Monsters 3D című filmjéhez többek közt Magyar Ádám és csapata készíthette el az animációs betéteket. Az alkotás tavaly BAFTA-díjat nyert technikai megoldásaiért. "Bár mi a negyedik szinten voltunk a beszállítók sorában, mégis az általunk készített jelenetekkel hirdették a filmet" - mesélte büszkén a projektmenedzser.

A Greenzero azóta egy még nagyobb projekten dolgozik: a Toy Story íróinak forgatókönyvét filmesítik meg. Eredetileg Sea Rangers címmel egy egészestés animációs filmet készítettek volna, ám Alec Sokolownak annyira megtetszett az elkészült trailer, hogy leállították a tengerek szennyezéséről szóló film előkészületeit, hogy a GreenZero a Q című Don Quijote-adaptációra koncentrálhasson. A rendező Magyar Ádám lesz, és szinte mindenben szabad kezet kaptak. "Egy nevelt gyerekről van szó ugyan, de szívesen neveljük tovább" - vélekedett az alkotó. Szerinte a Q című film két éven belül készülhet el.

A nagy álom az egri ostrom történetileg hiteles bemutatása. Ennek előzménye, hogy 2009-ben elkészítették az 1552 című, 3D-s ismeretterjesztő rövidfilmet a korabeli Egerről - ez ma is látható a várban mint az egyik turisztikai attrakció. Magyar Ádám szerint egy körülbelül félórás alkotásról lenne szó, de mivel nagyon sokba kerülne, szükség lenne koprodukciós partnerre is. "Azt szeretnénk megmutatni a legfejlettebb vizuális technikával, hogy miként nézett ki egy várostrom, a néző pedig a katonák szemszögét is megismerné" - mesélt a tervekről a projektvezető, aki szerint minderre azért is szükség lenne, mert Gárdonyi Géza Egri csillagok című regényének nagy része fikció.

Néhány kép alkotásaikból:

16296_greenzero-3d-1.jpg
16296_greenzero-3d-2.jpg
16296_greenzero-3d-3.jpg
16296_greenzero-3d-4.jpgforrás: richpoi.hu

Nyári kedvencek:

MADAGASZKÁR 3

Alex, az oroszlán, Marty, a zebra, Gloria, a víziló, és Melman, a zsiráf még mindig azon küszködnek, hogy hazajussanak szeretett városukba, New Yorkba, és persze Julien király és a pingvinek is csatlakoznak a komikus kalandhoz. Útjuk során átszelik Európát, ahol megtalálják a tökéletes álcát: egy vándorcirkuszt, amit átalakítanak - Madagaszkár stílusban:)
 

JÉGKORSZAK 4

Motkány megint bajt kever mogyorójával, megindul a kontinensek leválása, Barack elszakad apukájától, aki Sziddel és Diegóval a kalózók fogságába esik. Eközben Barack igaz barátra lel Sünvakondban, Diegót pedig valami SZ betűnel kezdődő dolog gyötri: SZékrekedés? ...SZélgörcs?...NEM...: SZERELEM! Szidtől megtudjuk, hogy bánkódni nem szabad, mert a felhők fölött mindig kék az ég, továbbá a rossz hír is jó, csak álruhában van. Szerencsére Nagyi kezébe veszi az irányítást és legvégül természetesen minden jóra fordul.

20120807

Új gyerekfilm forog Csukás István történetéből

Hétfőn kezdődik és három hétig tart a Berosált a rezesbanda című film forgatása Vácott. A forgatókönyvet Csukás István írta, az ifjúsági filmet Mátyássy Áron rendezi. A bemutatót várhatóan 2013 tavaszán tartják.

Csortos Szabó Sándor, a film producere az MTI-nek elmondta, hogy a film főként a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) pályázatán nyert 119 millió forintból forog. A tévéfilm összköltségvetését 130 millió forintra becsülte a filmes szakember. Elárulta: eredetileg a Nyár a szigeten című Csukás István-regényből szeretett volna filmet forgatni, de az író ragaszkodott ahhoz, hogy az egyik új történetét dolgozzák fel.

Arra a kérdésre, hogy miért Mátyássy Áron rendezőre esett a választása, azt felelte: annak idején vele forgatták a TUK - Tanár úr, kérem című Karinthy-adaptációt, amelyben szintén gyerekszereplők voltak. "Gyerekeket instruálni, velük filmet készíteni - ehhez különös tehetség kell" - vélekedett a producer.

A Berosált a rezesbanda tévéfilmnek készül, de úgy forgatják, hogy moziban is vetíthető legyen. Ezt a producer azzal indokolta, hogy évek óta nem készült magyar gyerekfilm. A forgatás Vácott zajlik, illetve egy elhagyatott laktanyában. A film az Utolsó időkben megismert stábbal forog, az operatőr Herbai Máté lesz. A főbb szerepekben Anger Zsolt, Makranczi Zalán, Hevér Gábor, Kocsis Pál, Balogh András, Fesztbaum Béla, Hollósi Frigyes, Hay Anna, Kokics Péter, Radnay Csilla, Ozvald Enikő tűnik fel. A filmet 2013 márciusára kell befejezni.

Csukás István az MTI-nek elmondta, hogy a történet alapötlete már régen megszületett a fejében, de addig nem akarta készre írni, amíg a játékfilm költségvetése nem állt össze. "Íróasztalfióknak nem érdemes filmet írni" - tette hozzá.

"A történet arról szól, hogy a gyerekekből zseniket akarnak nevelni egy kísérleti osztályban, de ők ezt nem szeretnék. Nekik az a vágyuk, hogy egy rezesbandát alakítsanak. Ezt azonban a tanárok nem szeretnék, mivel még nagyon hamisan játszanak. A gyerekek elszöknek, majd visszatérnek, a végén mindenki győz. Vidám film lesz" - foglalta össze tömören a cselekményt az író, aki szerint ízig-vérig mai történetet visznek filmre. "Mai gyerekekről szól, az ő problémáikról, az ő szóhasználatukat vettem alapul" - tette hozzá, megemlítve, hogy a történet a tizenéves korosztálynak lehet izgalmas, ugyanakkor bizonyos elemei a felnőtteknek is viccesek lehetnek.

Ilyen például, hogy a történetben felbukkan egy Magyarországon ragadt, bujkáló orosz katona is. "Annak idején olvastam, hogy Ausztriában voltak katonák, akik titkos depókat alakítottak ki a föld alatt, fegyvereket rejtettek el bennük. Én humorosan nyúltam ehhez: egy kedvesen őrült figurát alkottam meg, aki muzeális fegyvereket gyűjt" - mesélte Csukás István, hozzátéve, Igorról hamar kiderül, hogy szinte semmiben sem különbözik a tanároktól.

Arra a kérdésre, hogy mennyire vesz részt aktívan a film készítésében, Csukás István azt felelte, hogy számára a munka befejeződött a forgatókönyv elkészítésével. "Nagyon örülök, hogy Mátyássy Áron rendezi a filmet. Nagyon lelkes, ami nélkülözhetetlen egy gyerekfilmhez. Gyerekeknek ugyanis csak lelkesedéssel és vidáman lehet jól mesélni" - tette hozzá.

14803_csukas-istvan2.jpg

Csukás István életpályája

Csukás István (Kisújszállás, 1936. április 2. –) Kossuth-díjas magyar költő, író. Kisújszálláson született, egy nehéz sorsú kovácsmester nagyobbik fiaként, és itt járta ki az elemi iskolát is. A háború után egy zenetanár biztatására, anyja akaratából jelentkezett az akkor alakult békéstarhosi zeneiskolába: hegedűművész akart lenni.

Bár jól érezte magát a zeneiskolában, később mégis fellázadt a zene ellen: érettségi után felvételi nélkül felvették volna ugyan a Zeneakadámiára, mégis a jogi egyetemre jelentkezett, majd egy idő után átment a bölcsészkarra, de bölcsész tanulmányait sem fejezte be 1956 után. "Egészen más a zenei hallás és a verszenei hallás" - mondta Lackfi Jánosnak a 75. születésnapjára készült szubjektív portréban, M. Nagy Richárd Csukás 75 című filmjében. Törzshelye lett a Hungária Kávéház, és ekkoriban jelentek meg első versei; írásaiból, irodalmi segédmunkákból élt, a Fiatal Művészek Klubjának vezetője volt, majd 1968-tól 1971-ig a Magyar Televízió munkatársa, 1978-tól 1985-ig a Móra Ferenc Ifjúsági Könyvkiadó főszerkesztője volt; azóta szabadfoglalkozású író.

Az 1960-as évek közepén Kormos István biztatására fordult a gyermekirodalom felé, később az íróasztalát is megörökölte a Móra Kiadóban. Csukásnak ettől kezdve verseskötetei mellett egyre-másra jelentek meg gyermekregényei, mesekönyvei, verses meséi: eddig közel száz kötete jelent meg itthon és külföldön. Olyan halhatatlan mesefigurákat teremtett meg az elmúlt negyven évben, mint például Mirr-Murr, Pom-pom, vagy Süsü, a sárkány. Ezeket a figurákat a gyerekek főként rajz- és bábfilmekből ismerhették meg, több ifjúsági regényéből pedig sikeres tévéfilm készült. 1975-ben a hollywoodi X. televíziós fesztiválon a Keménykalap és krumpliorr című játékfilm megkapta a fesztivál nagydíját és Az Év Legjobb Gyermekfilmje címet is.
Forrás:Richpol

 Új otthonra lelt, Süsü, a legendás mesebeli sárkány egy balatonszárszói szállodában.

Újabb helyszínen találkozhatnak a mese szerető gyermekek és felnőttek Süsüvel, a sárkánnyal, Balatonszárszó jelképével.

Balatonszárszó legnagyobb szállodájában, a négycsillagos Két Korona Wellness és Konferencia Hotelben is megtekinthető ezentúl Süsü, a sárkány 180 cm-es bábfigurája - tájékoztatta lapunkat a Balatonföldvári Kistérségi Turisztikai Egyesület.

Az embernagyságú sárkányt Süsü „atyja”, Csukás István író, Dorogi Sándor polgármester, valamint a szállodatulajdonos Bódi család köszöntötte érkezésekor.

Balatonszárszó egyik kiemelt jelképe Süsü, a sárkány, hiszen a település híres lakója nyaranta Csukás István Kossuth-díjas író, Süsü megálmodója és Balatonszárszó díszpolgára, akiről tavaly szabadtéri színházat nevezetek el a településen. Azóta több esemény is kapcsolódik a kedves egyfejű sárkányhoz, immáron hagyománnyá vált nyaranta a Sárkányfesztivál Balatonszárszón, a Csukás Színházban.

Az ott nyaraló gyermekek azonnal meg is ragadták a lehetőséget: rengeteg közös fotó készült a Sárkánnyal. Csukás István, aki fáradhatatlanul állta a gyermekek rohamát autogramért és válaszolt a jól ismert mesével kapcsolatos kérdésekre; a mesék és mesehősök fontosságát emelte ki a gyermekek fejlődésében és abban, hogy gyermekkoruk felhőtlenül teljen, miközben a mesék tulajdonképpen mégis az életre készítenek fel.

A Két Korona Hotel jelenlegi formáját folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően érte el, melyek közül a legutóbbi a négy csillagos superior szárny és a wellness részleg kialakítása volt.

Emily VanCamp
Az angyalarcú színésznőt az Everwood és a Testvérek bájos szőkeségeként ismerhettük meg, a Bosszúban a jellem sötét és gyakran kegyetlen arcát is megvillantja. Az izgalmas sorozat szerda esténként az M1-en látható.
Emily VanCamp
Emily VanCamp

-Könnyen beilleszkedett a sorozatba?
-Amint elolvastam a forgatókönyvet, azonnal beleszerettem a történetbe. Találkoztam Marty Brownennel, Mike Kelleyvel, a két executive producerrel, és végigmentünk a teljes meghallgatási procedúrán. Amikor a próbára került a sor, Marty felhívta a menedzseremet, és azt mondta: nem győztem meg teljesen, hogy igazán gonosszá tudnék-e válni a szerep kedvéért. Elhatároztam, hogy akkor is megmutatom: igenis tudok gonosz lenni. 
-Már szerzett tapasztalatot a Testvérekből, hogy miként kezelje a gazdag embereket és a titkaikat.
-Szeretem a gazdag embereket és a kis titkaikat. De most nekem kell legyőznöm őket, és ez a helyzet sokkal jobban tetszik.
-Hogyan találta meg a megfelelő egyensúlyt ezzel a karakterrel? Eddig a tévénézők egy teljesen másik arcát ismerték. 
-Igen, féltem is, hogy nagy csalódást okozok a rajongóimnak. De mindenképpen nagyszerű lehetőség egy ilyen összetett karaktert alakítani. Sokat lehetne beszélni az egyensúly megtalálásáról, nagy vita alakulhatna ki arról, hogy ki, miként gondolkodik a bosszúról. Szerintem a karakterem számára teljesen indokolt minden, amit tesz. Ezek az emberek elloptak tőle mindent. Valamilyen szinten mindenkit megkísért a bosszúvágy, akár cselekszik, akár nem, valahol itt jön létre az egyensúly.
-Hosszú ideig mellékszereplő volt különböző produkciókban, inkább gyerekeket alakított. Most az egész sorozat egyik tartóoszlopa lett. 
-Nagyon szerencsésnek mondhatom magam, mert hihetetlenül nyitott, segítő kezet nyújtó színészekkel, producerekkel és nagyszerű történetírókkal dolgozhatom együtt. Annak ellenére, hogy még elég fiatal vagyok,  már hosszú ideje vagyok a 
szakmában. Mindennap igyekszem a maximálisat nyújtani, de úgy, hogy ne legyen túl nagy a nyomás, és a munka minden percét élvezzem. Rengeteg kellemes, maradandó élményben volt részem, élveztem az eddigi forgatá-
sokat.
-Mire emlékszik vissza a legszívesebben?
-Nem szeretnék kiemelni egyet sem, inkább azt tartom lényegesnek, hogy hálát érzek. Remek emberekkel hozott össze itt a sors, egyszerűen imádok velük dolgozni. Lenyűgöző, kirobbanó érzés. A legelső pillanattól kezdve arra koncentráltunk, hogy izgalmas, színvonalas produkcióval álljunk a közönség elé, amellyel elgondolkoztatjuk és szórakoztatjuk a nézőket. 
-Emily erkölcsileg egyre ingoványosabb területre téved, miközben végrehajtja a bosszúját, vagy megőrzi morális tartását?
-Állandó a kihívás, hiszen nyolc évet töltött azzal, hogy kitervelje és véghez tudja vinni célját. Ráadásul, nincs is igazán mit veszítenie. A bosszú valójában arra jó, hogy még mindig kapcsolatban maradhasson az apjával. Az a pillanat, amikor megbocsát, az a pillanat lesz az, amikor az apját is el tudja engedni. 
Emily karaktere árt olyan embereknek, akiknek nem akar fájdalmat okozni?
-Igen. Nyolc év alatt tervelte ki az egészet – felépítette a személyiséget és az egész bosszú tervét. Azonban arra nem számított, hogy Daniel jó ember, és nem az a szörnyeteg, akinek gondolta. Ezért olyan embereket is bánt, akiket nem akar. Daniel a legtökéletesebb példa erre. Jackre sem számított, ő sem szerepelt a tervében. Hihetetlenül megrázó, ami történt ezzel a lánnyal. Volt egy csodálatos gyerekkora, aztán egyszer csak elszakították az apjától, és az egész addigi élete véget ért. Valószínű, hogy sosem tudta túltenni magát az apja elvesztésén, aki őszintén törődött vele, és szerette. Megvédte magát, és szándékosan úgy döntött, hogy semmilyen valódi emberi kapcsolatot nem alakít ki. A bosszú tartja mozgásban. Attól a pillanattól kezdve válik érdekessé a történet, amikor valódi érzései támadnak.
szerda, M1 20.15 Bosszú

mtvreszletes.hu

 MACI LACI

Ez a film a tavalyi év nagy kedvence volt, bár már nem játsszák a mozik, DVD-n követhetjük Maci Laci és Bubu vidám csínytevéseit.

Yogi Bear 3D

Yogi Bear 3D

Yogi Bear 3D

Yogi Bear 3D via /www.deshow.net

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Bazsarózsa utca 63

(Đorci, 2013.01.21 19:44)

Betti,tök jó ez az oldal nekem tetszik.
*Đorci