Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Érdekesség

 Mosolygós jó reggelt!

Nem is lehet máshogyan, ha ilyen furmányos bögréből fogyasztjuk el reggeli forró kávénkat-teánkat! Molnár Réka magyar designer Londonban bemutatott termékei: a bögrék grafikája hő hatására átváltozik, a gombák megnőnek, a fák kivirágoznak és felfedik lakóikat... A rókás kötény pedig bájos úgy ahogy van! 
A Moringa brand alatt tervező Réka most Londonban is bemutatta, hogy mit tud; úgy látszik, nem kevés sikerrel. Honlapján többet is megtudhatunk nemcsak a termékekről, hanem róla is.
 
 
 


 
 
 Forrás: blog.marieclaire.hu

MEGNYITOTTA KAPUIT A MESEmúzeum !

2012. október 2-án nyitotta meg kapuit a Mesemúzeum és Meseműhely, amely Kányádi Sándor Kossuth-díjas költő ötlete alapján az Emberi Erőforrások Minisztériuma Alfa-pályázatának támogatásával jött létre.  A Döbrentei u. 15. szám alatt található múzeum az épület alsó szintjén helyezkedik el és funkcionálisan három egymással szorosan összefüggő, egymást kiegészítő egységből áll, amelyek azonban önállóan is működőképesek. A múzeumi fogadótér egyrészt a gyerekek által létrehozott vagy befogadott színházi- és bábelőadásoknak, árnyjátékoknak, vetítéseknek a színtere, valamint itt tartjuk a drámapedagógiai és a kreatív műhelyfoglalkozásokat is. amelyek a mesék vizuális feldolgozására irányulnak (rajzolás, festés, bábkészítés, jelmezkészítés, térjátékok, stb.). A „Magyar tündérmese világa” című állandó kiállításban mese utat járhat be a látogató: a meseindító üveghegyen átkelve, próbákat teljesítve, akadályokat leküzdve juthat az áhított „felekirályságig”. Az állandó kiállításhoz kapcsolódik az időszaki kiállítás, amelyben a magyar mesegyűjtés első száz évéről szóló kamara kiállításunkat lehet megtekinteni.

    

„itt még a pókok is mesét szőnek”

 

 A múzeum minden szegletében mesére bukkanunk: a kapualjban a régi porolóról különleges szőnyeg lóg: zsebei izgalmas programajánlatokat és olvasnivalókat rejtenek. Szemben rajzok, képek és tárgyak segítségével a ház története elevenedik meg. Az udvarról nem hiányzik a kút sem, amelyből - ki tudja - talán az élet vize fakad, de biztos nem árt meglocsolni vele az udvar közepén az ég felé kapaszkodó fát. A termekben meseutat lehet bejárni.  Ahhoz, hogy átkeljünk a sűrű sötét erdőn, bátorságra és találékonyságra van szükség, s a próbákat teljesítve eljuthatunk a királyi trónig. A mosdóban varázstükrökből Nyakigláb, Csupaháj vagy Málészáj tekint vissza ránk. Beljebb, a Műhelyben igazi meseírókkal találkozhatunk. A gyerekek rengeteg mesekönyv közül válogathatnak, beülhetnek a hallgató-kuckóba, kipróbálhatják magukat a színpadon vagy elkészíthetik saját mesefilmjüket. forrás: mesemuzeum.hu

  SZEPTEMBER 30  

 

BENEDEK  ELEK SZÜLETÉSNAPJA

 

 

A NÉPMESE NAPJA


A BOLDOG EMBER 

Mátyás mellett élt a legmegbízhatóbb belső embere, aki nélkül a király soha nem ment messzire. Egyszer, valami rossz italú víztől Mátyás bizal­masa olyan kólikát kapott, csak halt meg. A földön fetrengve sanyargott. Utolja felé már a szemét sem tudta fölnyitni, a kaszás is ott haptákolt a háta mögött, amikor a szomorú hírt hallva egy kuruzsló jelentkezett, hogy á tudja a gyógyírt.

„Az ország legboldogabb emberének az ingét hozzák, adják rá, életben marad."

A király kíséretének száz lovasa ezerfelé szaladt a boldog ember inge után. fölhajtottak ungot, berket, boldog embert nem találtak, olyat se, aki annak hazudta volna magát.

Nagy orracsüngesztve hazafelé tartott a boldogemberinge-kereső küldött­ég, amikor a szegedi kopárosokon át Buda felé ballagva hallják ám, hogy szépséges tilinkószó bukdácsol fülükhöz a homokbuckák ballangóival ver­sengve. A király küldöttsége csakis okosokból verbuválódik. Azt gondolták, aki pikuláz, az jókedvű, aki jókedvű, az a boldog.

Odamennek, hát egy juhászlegény fújja a pikuláját. Kérdik tőle, boldog-e.

A bojtár teketória nélkül válaszol: - Az vagyok tetőtál talpig!

- Mi teszi a boldogságodat?

- Szépen süt a nap, jókor járnak az esők, jó harapó mezők terülköznek, gyarapodnak a juhok, vastagszik bundájuk, bőven adják a tejet.

A király futárai térdenállva kérték a boldog juhászlegény ingét, zacskószám kínálva érte a számolatlan aranyakat.

Akkor a bojtár kigombolta mellén a kopottas szűrdolmányt, ami alól teste puszta bőre fehérlett elő.

Így halálozott el a király legjobb embere, a boldog ember inge híján.
 
 

AELITA ANDRE, A GYEREKMŰVÉSZ

A 2007-ben született kislány felnőtteket meghazudtoló biztonsággal alkot színpompás képeket, melyekből bepillanthatást nyerhetünk a gyermeklélek legrejtettebb titkaiba. Aelita mögött már fényes sikerek vannak, a jövőről nem is beszélve – ám a kislányt mindez cseppet sem érdekli. A lényeg, hogy alkosson – a többi nem számít.

Az alig ötéves Aelita Andrét már most egy ausztrál absztrakt művésznek tartják, aki elsősorban szürrealista festményeivel vált ismertté. A kislány kilenc hónaposan kezdett festeni, és kétéves korára már kiállításokra hívták, bár az első önálló bemutatójára, amely a Színek csodája címet viselte, „csupán” 2011 júniusában, New Yorkban, az Agora galériában került sor – ekkor épp négyéves volt. Orosz anya, Nikka Kalashnikova és ausztrál apa, Michael Andre gyermekeként szinte kikövezett úton indult el a művészet felé, hiszen szülei mindketten ezen a pályán aratnak sikereket. Édesanyja – első műveit látva – rögtön tudta, hogy csodagyerekkel van dolga, és Aelita néhány festményét megmutatta egy melbourne-i művészeti kurátornak. A kurátor azonnal beválogatta a képeket egy csoportos kiállításra, sőt, a kislány festményeivel kezdte reklámozni az eseményt. Néhány hónappal később Aelita és szülei ellátogattak Hongkongba, ahol vevő is akadt a lány egyik képére, potom 24 ezer dollárért. A sajtó a „kis Picasso” becenevet ragasztotta rá, a BBC szerint pedig ő a valaha élt legfiatalabb profi művész – miután eddig kilenc munkáját, összesen több mint 30 ezer dollárért vitték el. Sokan hasonlítják Jackson Pollockhoz, Salvador Dalíhoz, és Pablo Picassóhoz. Szülei szerint lányuk művészete épp ártatlanságából fakad. 

Aelita Andre, a gyerekművész

 A jövő gyerekszemmel

Rekordmennyiségű, csaknem 1000 pályamű érkezett az idei Gyerek ARC Pályázatra, amelynek felhívásában Varázsrajz a jövőről címmel arra kérték a gyerekeket, mutassák meg, hogyan fest az a jövő, amelyben szívesen élnének.


A beérkezett pályaművekről június 28-án döntöttek. A pályamunkákból a zsűri 80-at választott ki, ezeket óriásmolinóra nagyítva láthatják az érdeklődők szeptemberben a Millenáris parkban, ahol ünnepélyes eredményhirdetéssel és díjátadással nyitja meg kapuit a Gyerek ARC kiállítás – olvasható a szervezők közleményében.

Mint írják, az 5. Gyerek ARC pályázati kiírása idén a környezettudatosság felé terelte a 6-14 éves gyerekek gondolkodását. Milyen az a jövő, amelyben szívesen élnének a gyerekek? – erre a kérdésre keresték a választ a szervezők. A pályázati kiíráshoz csatlakozott az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete is A nagyszüleim tényleg nagyok! című témával, mivel 2012 az aktív időskor és a nemzedékek közötti szolidaritás európai éve.

A kiállításra bekerült pályaművek listája 2012. augusztus 25-től tekinthető meg a
arcmagazin.hu oldalon. A kiállítás maga pedig szeptember 4-30-ig kerül megrendezésre a Millenáris Parkban.
 
Forrás: arcmagazin.hu
 

És Te szeretsz festeni? Ettől a videótól biztosan kedvet kapsz hozzá :)

A dalt Tanya Davis énekli

 

Ha érdekel a festőművészet és szeretnéd játékos formában megismerni az egyik francia festőóriás, Henri Matisse munkásságát, akkor látogass el az alábbi linkre:

www.artbma.org/flash/F_conekids.swf

 

 

Kicsoda Øistein Kristiansen?

Einstein Øistein jr. drawing

Norvég művész, grafikus, karikatúra rajzoló, festő és multi-designer. Ázsiában híres televíziós személyiség. Teljes munkássága a köré a cél köré épül fel, hogy az egész világot rajzolásra búzdítsa, olymódon, hogy mindannyian szabadon engedjük kreativitásunkat a rajzolás segítségével.

Øistein számos tévéműsor sztárja szerte a világon, de egyszersmind kiváló színpadi művész is, tömegeket szórakoztat viéágszerte. Nézői közé tartozik a Brunei uralkodó családja, fellépett az Atlantai Olimpiai Parkban az Olimpia alatt, valamint 1997-ben a Hong Kong Kínához csatoló esemény ünnepségen is.

Drawing of a cow

1993-tól 2009-ig a szingapúri Earthtree cégnek dolgozott, a rajzolás és kreatív gondolkodás specialistájaként. Munkája során a legnagyobb rendezvény "Funtabulastic Castle" volt, egy 12 méter magas és 27 méter széles kastély, amit hulladékanyagokból építettek fel 2300 gyerek részvételével. 

 

Nézd meg Oinstein vidám videóját és hozd létre saját fantáziavárosodat!

Horgolt színes forgatag: művészet és játék egyben
 

 Színes, horgolt utcai képzőművészeti alkotások, játékosak a szó minden értelmében.

Mindig nagyszerű érzés, ha azt látjuk, hogy a művészet csak úgy átsüt egy hétköznapi használatra tervezett létesítményen. Főleg, ha azt gyerekeknek tervezték! Milyen menő lehet, ha egy ilyen játszótér terül el az ember lakásától néhány sarokra! 
Horgolt játszótér a gyerekek nagy örömére.
De ez a játszótér például Japánban van, egy sapporói parkban. És ami azt illeti, a művészeti háttér nem véletlen: egy képzőművész, Toshiko Horiuchi McAdam műve, akinek egy viccesvéletlen folytán fordult a figyelme a játszóterek felé
Szerencsés japán gyermekek.
Az egyik kiállításán ugyanis megjelent két gyerek, és mint a majmok, felmásztak a műtárgyakra.„A horgolt alkotások nyúlni és hintázni kezdtek, az anyag új életre kelt" – olvasható a művész beszámolójában, aki onnantól kezdve az utcára kezdett tervezni.
Olek művésznőt inspirálta az ötlet, ő egy krokodil játszóteret alkotott Sao Paulóban.
A horgolt játszótér-installáció ötlete úgy látszik, másokat is megfertőzött: a lengyel származású New York-i művésznő, Olek egy gigantikus, sokszínű krokodilt állított ki São Paulóban.
Nem mindennapi játszótér Brazíliában.
A krokodil természetesen játszótér (még ha csak egy időszaki kiállítás részeként is), amelyet a brazil Márcia Maria Benevento tervezett.
Képek forrása
Playgrounddesigns / Artrick-playground 
Forrás: Éva magazin/pozitivnap.hu

Velencei Biennále - Hatszáz építészeti modell a magyar pavilon kiállításán

 
Fiatalok építészeti modelljeire épül a 13. Velencei Nemzetközi Építészeti Biennále magyar pavilonjának kiállítása: az augusztus 27-én nyíló, Spacemaker című projekt 560 építészhallgató és 50 gyermek által készített makettet mutat be.

A Velencei Biennále magyar pavilonjának kiállítására a Műcsarnok ezúttal is pályázatot írt ki, amelynek eredményéről zsűri döntött. Idén minden eddiginél több pályamű érkezett: a 12 pályázat közül a zsűri egyhangú döntéssel választotta ki Bachmann Bálint és Markó Balázs projektjét.

Bachmann Bálint, a Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki Karának dékánja emlékeztetett arra, hogy projektjük egy általuk kiírt nemzetközi pályázatra épül, amelyben 21x21 centiméter alapterületű fehér modelleket vártak a résztvevő építészhallgatóktól.

. "Nem a diploma előtt álló hallgatók makettjeit vártuk elsősorban, hanem az alsóbb évfolyamokra járókét, akik látása még nem annyira építészi".

Mint hozzáfűzte, a Műcsarnok és a kultúrAktív Egyesület közreműködésével, Tér-Kép címmel 6-18 éves gyerekek számára is kiírtak egy pályázatot, amelyre 21x21 centiméteres, de színes modelleket vártak. Ezekből a munkákból az 50 legjobb kap helyet a magyar pavilonban, az alkotók nevét - csakúgy, mint a hallgatók alkotásainál - itt is minden esetben feltüntetik.

Markó Balázs Velencéből bejelentkezve arról számolt be, hogy az előkészületek jól haladnak, és a pályázaton részt vett hallgatók a kiállítás építésének munkájában is szerepet vállalnak.

A 13. Velencei Nemzetközi Építészeti Biennále a szakmai napok után augusztus 29-től november 25-ig várja a látogatókat a velencei Giardini nemzeti pavilonjaiban, az Arsenale központi kiállítóterében, valamint a város különböző pontjain található helyszíneken.

 

 

MANDALA

A mandala (szanszkrit: मण्डल, maṇḍala) a kozmosz, illetve az istenek hindu vagy buddhista vallási ábrázolása. Elkészítési folyamata maga is egyfajta meditatívszertartás.A szó, az ősi indiai szent nyelvből, a szanszkritból származik. Jelentése: kör, ívkörszelet, korong. Más vélemény szerint jelentése az elmével is kapcsolatban áll (manas a. m. „elme”). Eredetét tekintve leginkább a buddhista tibeti és indiai kúltúrához köthető, ahol ma is, évezredek óta használják meditációs technikákhoz, gyakorlatokhoz. A jógik elmélyedést segítő különféle eszközöket használnak, melyekre támaszkodva szilárdan tarthatják tudatukat meditációjuk tárgyán. Ezek a test- és kéztartások, azaz mudra, a hangok, ami nem más mint a mantra, a kézbe vehető tárgyak, tehát a vadzsra és a málá, illetőleg az istenségek különféle képi ábrázolásai, azaz a mandala.

A mandala színeinek jelentése:

– Fehér: megkönnyebbülés, tökéletesedés, együttérzés, nyugalom.
– Fekete: titok, megérzés, belátás, újjászületés.
– Szürke: lelki gyógyulás, szelídség, szeretet, hűség.
– Sárga: barátságosság, fogékonyság, természet, intelligencia.
– Kék: elégedettség, ellazulás, harmónia.
– Tűzpiros: rettenthetetlenség, hatalom, változás, szerelem.
– Bíbor: emberszeretet, idealizmus, bölcsesség.
– Rózsaszín: érzékenység, a "belső" gyógyulása, egyetemes gyógyulás.
– Narancs: önkontroll, vitalitás, becsvágy, megérzés.
– Zöld: növekedés, bizalom, kapcsolat, gyógyulás, nyugalom.
– Barna: földközelség, stabilitás, tudatos kötődés a környezethez.
– Ezüst: érzékfölötti, természetfölötti képességek, áradó érzelmek, jólét.

A teljes méretű képhez kattints ide

A teljes méretű képhez kattints ide

A teljes méretű képhez kattints ide

A teljes méretű képhez kattints ide

A teljes méretű képhez kattints ide

via vilagbiztonsag.hu

******************************************************************************************************************************

GOOGLE TUDOMÁNYOS VERSENY

  1.jpgPróbáltál már siket embereknek segíteni, hogy ők is tudjanak zenét hallgatni, vagy gondolkoztál már azon, hogyan ismerhetnék fel könnyebben az orvosok a mellrákot? Íme néhány tini, akik igen. Ők azok a fiatalok, akik nyertek a Google tudományos versenyén.

 A fődíjat egy 17 éves lány, Brittany Wenger kapta, aki egy olyan alkalmazást készített, ami segíti az orvosokat a mellrák felismerésében. A program az emberi agy működését utánozza, és állítólag 99 százalékban helyes diagnózist állít fel. Ezért nemcsak egy legóból kirakott első díjat kapott, hanem egy 11,5 millió forint értékű tanulmányi ösztöndíjat és egy utazást a Galápagos-szigetekre.

 Egy nyolcadik osztályos fiúnak akkor támadt egy nagy ötlete, amikor ráharapott a gitárjára. „Az osztályteremben akartunk zenélni, de túl nagy volt a zaj, és nem hallottam a gitárt – mesélte. – Ezért hozzáérintettem a fogaim a gitár fejéhez, így a legnagyobb zajban is jól hallottam.” 

 Erről jutott eszébe, hogy ki tudna fejleszteni egy zenehallgató rendszert siketek részére, amivel a test különböző részei érzékelik a zene rezgéseit. Hasonló kezdeményezés indult nemrég Brazíliában, ahol hallássérülteknek tartottak diszkót – olyan zenét játszottak, aminek a hanghullámait érezni lehet, így azok is tudtak rá bulizni, akik nem hallanak.


 Az első és második osztályos gimisek között nem amerikai, hanem spanyol gyerekek kaptak díjat, ők az ország vízminőségét mérték tudományos komolysággal több mint három évig, majd az eredményekről egy térképet készítettek. /Forrás: nőklapjacafe.hu/

 

A fiatalokra koncentrál Bécs

becs1.jpg

 becs2.jpg

 Bécs népszerű látnivalói, mint a Schönbrunni, vagy a Hofburg királyi palota, a szépművészeti múzeum, vagy Gustav Klimt születésének 150. évfordulója alkalomából rendezett számos idei kiállítás sok vendéget vonz az osztrák fővárosba. Bécs azonban másik, fiatalos arcát is fel akarja mutatni.

A város a Mercer tanácsadó cég nemzetközi fölmérése szerint harmadik éve a világ legélhetőbb városa. A 221 város összehasonlításakor az egészségügy, az oktatás, a közszolgáltatások, a környezetvédelem, és természetesen a szórakozás szempontjait is figyelembe vették.

Ez utóbbi két szempont miatt fontos, hogy a város területének a fele kertekből, parkokból és erdőségekből áll, ami nagy lehetőségeket rejt magában a fiatalokat megcélzó idegenforgalmi stratégiában.

becs4.jpg

 A gyerekeknek és a tizenéveseknek nyújt elsősorban szórakozást a Duna-sziget, ez a szabadtéri paradicsom, ahol 42 kilométer hosszan található ideális terület a vízi és szárazföldi sportoknak, ahol gördeszkázás, futball, vízisí, mesterséges hegymászás várja a látogatókat.

Nem messze innét található a Wasserspielplatz Wasserturm, vízi játszótér, ahol csúszdák, vízesések és más attrakciók tucatjait élvezhetik az ifjú és kevésbé ifjú vendégek. A Schönbrunni Állatkertben a Kínából érkezett pandák mellett (az egyik már itt született és ez nagyon ritka dolog) megtekinthető a fókaetetés, a tavalyi évben megnyílt trópusi esőerdő-ház, vagy a Polárium, ahol a pingvinekben gyönyörködhetünk.

Az Esterházy Park egykori légelhárító tornyában nyílt meg a hatemeletes Aqua-Terra Zoo, ahol egyrészt ötszáz állat, például papagájok és majmok mászkálnak, röpködnek szabadon a látogatók között, míg délutánonként megtekinthető a piranhák és cápák etetése.

Az idegenforgalmi Hivatal a városvezetéssel együtt úgy döntött, hogy a fiataloknak kedvez a hagyományos szórakozásban, művelődésben is, ezért a több mint húsz legnépszerűbb múzeumba a belépés 18 év alatt ingyenes.

A némileg idősebb fiataloknak a bécsi Práterben, egy egykori szaunában alakították ki a Pratersauna klubot, amely rövid időn belül az osztrák főváros egyik legdivatosabb szórakozóhelyévé vált. A Poolbar Popfesztivál 2012. május 10-től 12-ig immár harmadik alkalommal vendégeskedik a Pratersaunában. A fesztivál kínálata a különböző rétegzenéktől a popzenéig és a legkülönfélébb kulturális programokig terjed.

Júniusban egy újabb fesztivál következett: 2012. június 14-től 18-ig a Pratersauna volt a Prater Unser klubfesztivál központja. A Práterben található különböző helyszíneken a house, a techno, a dubstep, a drum’n’bass, az electro, a diszkó és a hiphop területéről érkező nemzetközi sztárok szórakoztatták a vendégeket. 

Milyen illata van Bécsnek?

Egy osztrák filozófiatanár úgy döntött, hogy illattá változtatja a városokat és a művészetet.

Wolfgang Lederhaas előtt fényes egyetemi karrier állt: filozófusként futhatott volna be, ám lemondott a lehetőségről, hogy minden idejét a saját cégének szentelhesse, melyben irodalmat, festményeket, zenét és városokat alakít át szappanná, hogy azok mindenki számára érezhetővé és megfoghatóvá váljanak.

A 36 éves férfi elmondta, hogy míg a kozmetikai ipar csupán a felszínt kapargatja, ő mélyebbre hatolt az illatok birodalmában, épp ezért sokkal többet ad a vásárlóinak. „Olyasvalamit akarok létrehozni, ami tapintható, amit az emberek belélegezhetnek, és elmosolyodhatnak rajta, valamit, ami boldogságot ad nekik."


Az operáknak is lehet illata

Az osztrák férfi első saját kollekciója már forgalomba is került: a XVII. és XVIII. századi német irodalmárok alkotásaiból készített szappanok 80 euróba kerülnek. „Persze bárki vásárolhat hagyományos szappant akár 20 centért is, az is tartalmaz valamilyen történetet, de nem azt, amelyet hallani akarunk. Az a história a munkaerő kiszipolyozásáról, az erőforrások pazarlásáról, szintetikus összetevőkről és környezetszennyezésről szól" – vélekedett.

„Bármit szappanná tudok változtatni, például városokat, mint New York vagy Párizs. Ha Bécsről lesz szó, a szappan marcipán- és Sacher-torta illatú lesz, sok tejszínnel – fedte fel. – Meghallgatom a vevők véleményét is. Volt, aki felkeresett, hogy elmondja érzéseit. Egyre bizonygatta, hogy 'az egész fürdőszoba a Varázsfuvola illatát árasztja, és ez pompás'. Egy másik pedig bevallotta, hogy gyakrabban jár a vécére, pusztán azért, hogy sűrűbben moshasson kezet operaszappanával."

hir24.hu

Hajsza a limai kincs után

pirate01.jpg

Franklin D. Roosevelt amerikai elnöknek, Sir Malcolm Campbell gyorsasági világcsúcstartónak és Errol Flynn filmsztárnak nem sikerült, de most egy angol kutató talán ráakad arra a mesés arany- és ezüstkincsre, amelyet kalózok rejtettek el valahol, egy csendes-óceáni kincses szigeten. Shaun Whitehead a Costa Rica partjaitól mintegy 500 kilométerre lévő Kókusz-szigetre vezet expedíciót, mert feltételezi, hogy ott található a limai kincs - a világ legmesésebb, elveszett kincse.A 160 millió angol font értékűre becsült prédát egy brit kereskedő, William Thompson kapitány szerezte meg 1820-ban, miután rábízták, hogy vigye Peruból Mexikóba. Állítólag a csendes-óceáni szigeten rejtette el, ahonnan azóta se került elő. Az eredeti leltár szerint a szállítmány 113 arany vallási szoborból, egy életnagyságú Szűz Máriából, 200 láda drágakőből, 273 drágaköves markolatú kardból, 1000 gyémántból, színarany koronákból, 150 serlegből, valamint arany- és ezüstrudakból állt.

pirate03.jpg

A Kókusz-sziget, amelyről állítólag Robert Louis Stevenson a Kincses szigetet mintázta, lakatlan, és Costa Ricához tartozik. A háborítatlan természet és a változatos élővilág miatt felkerült az UNESCO világörökség-listájára. A mintegy 18 hónapon át zajló tárgyalások eredménye lett az, hogy Shaun Whiteheadnek engedélyezték ott a kutatást.

 

piate02.jpg

 Kalandorok és kutatók egész sora

Bár hivatalos expedíció már több mint egy negyed százada nem járt a szigeten, Whitehead a limai kincs nyomába eredő neves kalandorok és kutatók egész sorához csatlakozhat. Közéjük tartozik Franklin Delano Roosevelt, aki 1933-tól 1945-ig volt az Egyesült Államok elnöke, és egy barátjával járt 1910-ben a szigeten. "Csoporttag" a gépkocsival és motorcsónakkal is gyorsasági világrekordot beállító, ezért lovaggá ütött brit Sir Malcolm Campbell is, aki az 1920-as években tett kísérletet a kincs megtalálására, és Errol Flynnamerikai filmsztár, aki az 1940-es években kutatott, de ugyancsak eredménytelenül.

Costa Rica partjaitól mintegy 500 kilométerre lévő Kókusz-sziget

Costa Rica partjaitól mintegy 500 kilométerre lévő Kókusz-sziget

Az egyik kincsvadász, a német August Gissler 19 évig élt a Kókusz-szigeten, és hajszolta a mesés kincset, de csak hat aranyérmét talált. Whitehead csapata azonban korábban sosem használt eszközökkel érkezik. Az expedíció vezetője azt is meghatározta, hogy melyek azok a helyek, amelyekre az erőfeszítéseket koncentrálni kell.

- Figyelembe véve a kincs nagyságát, megállapítható, hogy túl nehéz volt ahhoz, hogy tengerszintről valahová a magasba vigyék. A róla keringő legendák is barlangokra utalnak. Kihagyhatjuk azokat a helyeket is, ahol mások már kutattak, például a parti részeket. Persze ez nem olyan, mintha egy térképen beikszelnénk egy helyet. Némi logikára van szükség ahhoz, hogy megállapítsuk, melyek a számba jöhető helyek - fejtette ki a The Daily Telegraph című lapnak Whitehead, aki korábban a gízai piramisok belső járatait próbálta felfedezni.

pirate04.jpg

Kígyószerű robot

A kutatás a sziget négy, a látogatók által a leggyakrabban használt öble körüli területekre fog koncentrálni. A csapat egy kis pilóta nélküli helikoptert is használ, amely a kilenc négyzetmérföldes sziget fölött repülve kamerájával felvételeket készít, amelyekből számítógéppel három dimenziós ábrázolás alkotható. Egy kígyószerű robotot is bevetnek, amely radarberendezésével tizennyolc méter mélységig képes feltárni a földben rejlő üregeket. Vizsgálatának eredményét a három dimenziós ábrázoláshoz hozzáadva beazonosíthatják az esetleges föld alatti barlangokat.

Ha ezzel megvannak, a csapat tagjai speciális fúróberendezéssel, amely több tíz méter mélyre képes lehatolni, lyukat fúrnak a barlangba, és egy kamerát bocsátanak le, hogy körülnézzenek, mi van odalent. A tíznaposra tervezett expedíció kiterjedt régészeti, geológiai és ökológiai vizsgálatokat is végez, mivel nem a kincs feltalálása az egyedüli célja. Nem véletlen, hogy a tizenöt fős csapatban helyet kaptak a Costa Rica-i Egyetem és a természettörténelemmel foglalkozó német Forschungsinstitut Senckenberg kutatói is: a szigeten, amely állítólag ihletője volt a Jurassic Park című könyvnek és filmnek is, több száz ritka állatfaj él.

A Kókusz-szigetre mentek, ahol elrejtették a kincset

A Kókusz-szigetre mentek, ahol elrejtették a kincset

- Ez egy tudományos vizsgálat, amelynek a régészeti, geológiai és biológiai diverzitással kapcsolatos része is van. A korábbi próbálkozásoktól eltérően mi nem fogunk nagy lyukakat vájni, és nem végzünk semmilyen rombolást. A sziget igazi kincse a természeti szépség. Ha bármi egyebet találunk, az ráadás lesz - nyilatkozta Whitehead. A kutatócsoport maga finanszírozza a munkálatokat, bár remélik, hogy egy televíziós társaság magára vállalja a költségek egy részét. A novemberig tartó esős évad után utaznak a Kókusz-szigetre. Ha megtalálják a kincset - vagy annak egy részét - átadják a Costa Rica-i hatóságoknak, és csupán némi díjra tartanak igényt.

"Trezorként" használta a szigetet

A limai kincset annak idejét a perui spanyol hatóságok gyűjtötték össze, és a lázadástól tartó alkirály, José de la Serna William Thompson kapitányra bízta, hogy vigye az ugyancsak spanyol gyarmat Mexikóba. Miután a Mary Dear hajó elhagyta Callao kikötőjét, Thompson és alattvalói megölték az alkirály hat emberét, és a Kókusz-szigetre mentek, ahol elrejtették a kincset. Nem sokkal később egy spanyol hadihajó elfogta őket, és a kapitány és az első tiszt kivételével mindenkit kivégeztek kalózkodásért.

A két életben maradt azt ígérte a spanyoloknak, hogy megmutatja, hol dugták el a kincset, de miután újból partra szálltak a Kókusz-szigeten, bemenekültek az erdőbe. Állítólag egy évvel később egy arra haladó hajó vette fel őket, de a kincs nélkül. A Costa Rica-i hatóságok érthetően távol akarják tartani a kincsvadászokat a szigettől, és Whitehead expedícióját is csak azért engedélyezték, mert tudományos vizsgálatokat is végez.

A hivatalos engedély szerint ha a kutatók megtalálják a kincset, azonnal értesíteniük kell a hatóságokat. A limai kincs állítólag nem az egyetlen, a Kókusz-szigeten elrejtett zsákmány. Egyes források szerint Bennett Graham XIX. századi brit kapitány 350 tonna, spanyol hajókról zsákmányolt aranyat dugott el ugyanott, és "trezorként" használta a szigetet Benito "Véres Kard" Bonito, az ugyancsak XIX. századi portugál kalóz is.

(forrás:mti)

 

A szabadság lett a legszínesebb magyar szó

A szabadság lett a legszínesebb magyar szó a Színes Város Csoport és a Fővárosi Beszédjavító Intézet által június elején meghirdetett versenyen, a második a helyezett a gyöngy, a harmadik a buborék lett.

Az első 10 szó sorrendje a szavazatszámok alapján a következő lett: szabadság, gyöngy, buborék, záporeső, pirkad, kanyar, pitymallat, tyúkhúsleves, pipitér és csoki. A korábbi legszebb szó kampányoktól eltérően a mostani pályázaton sem a folyton felbukkanó szerelem, csók és szív, sem pedig az állandóan feltűnő édesanya és pillangó szavakra érkezett igazán sok szavazat. A Színes Város alkotói Budapest arculatához egy merőben új dolgot adtak hozzá a köztéri üzenőfallal, amely két évvel ezelőtt kísérletként indult el. A felszerelés óta ugyanis a QB a belváros egyik nevezetességévé vált, amelyet már nemcsak a fővárosiak, de a külföldiek is megszerettek. A programot támogató HP Magyarország különdíját, amellyel a legkreatívabb tipográfiát jutalmazták, a búgócsiga szó nevezője kapta. 

Kosztolányi írta ki az első szószépségversenyt

Kosztolányi Dezső indította az első hasonló szavazást francia mintára, 1933-ban a Pesti Hírlapban. Akkor a következő szavakat találták a legszebbnek az emberek: láng, gyöngy, anya, ősz, szűz, kard, csók, vér, szív és sír.

Azóta szinte minden évtizedben volt olyan kezdeményezés, hogy összegyűjtsék a legjellemzőbb, legérdekesebb vagy legszebb szavakat. A rendszerváltást követően 1991-ben indított az egyik újság egy ilyen akciót. Az édesanya, a szerelem, a boldogság, a szeretet, a gyermek, a csillag és a haza szavak kerültek fel akkor a listára.

Aztán 2009-ben Balázs Géza nyelvész indította el a Legszebb magyar szó elnevezésű kampányt a Magyar Nyelv Éve alkalmából, amelyben az alábbi szavak nyertek: édesanya, lenolaj, édesem, fricska, cipőfűző, szerelem, pillangó, guriga, szeretlek, alkony. A Kuka-rovat: celeb, izé, projekt, deviszont, lúzer, beinvesztál, igazándiból, tevőleges, ténykérdés, szapul.

forrás: richpoi.hu

RAJZOLT BOLT

Ez az édességbolt Melbournben, Ausztráliában található. Bár úgy néz ki, mintha rajzolva lenne, ez egy igazi bolt, csak a falakat és a berendezést díszítették ilyen mókásan.

 
MAIL ART A BÉLYEGMÚZEUMBAN

A mail art lényege, hogy a „levélművészek" az alábbi közléssel küldik egymásnak a borítékokat és a képeslapokat: „adj hozzá, egészítsd ki, küldd vissza!". A Bélyegmúzeum a ma virágkorát élő mail art művészet 50. születésnapját ünnepli. 1962-ben Ray Johnson alapította a lakásán a mail artot New York Correspondence School of Art néven. Ebből az alkalomból a Bélyegmúzeum 2012 márciusában pályázatot hirdetett alkotóknak, hogy bemutatkozhassanak a közönségnek. Itt látjuk az eredményt november 20-ig Susannia a múzeumba megy címmel.

Susanna Lakner Susanna Lakner

 A kiállítás címképe, jelképe Ryosuke Cohen portréje, címe: Brain Cell. Az agy felnagyított sejtjeiben különféle kollázsokat látunk. A Bélyegmúzeum már korábban is rendezett mail art kiállítást. A műfajt korábban a bélyegtervezők művelték, köztük Rippl-Rónai József. Megjegyzem, hogy a bécsi Leopold Museumban éppen látható Gustav Klimt életműve, benne több száz, maga készítette képeslappal, amelyeket Európa városaiból hazaküldött. Akár ezeket is sorolhatjuk ebbe a kategóriába. Azóta a mail art felhasználja a technika és a művészet minden válfaját.

Most két világhírű gyűjtő, Susanna Lakner és Torma Cauli László (mindketten maguk is művészei a műfajnak, mindketten magyarok és Németországban élnek) kollekciójából látjuk a legérdekesebb darabokat. Válogatásuk átfogó képet ad az élénk és lüktető művészetről a világban.

Zsubori Ervin szakértő bevezetőjében feltette a kérdést: Mi a művészet célja? A válasz sokrétű, de jelen esetben úgy mondhatjuk, hogy a mű eljuttatása valahová, lehetőleg egy másik művészhez. A cél a teremtés maga. A mail art pedig nem alacsonyabb rendű a többi alkotásnál. A levelezés útján teremtett kapcsolat a hasonszőrűknél szenvedéllyé válik. Lapjaikhoz szabadon felhasználhatnak bármilyen anyagot, rajzot, kollázst, csipkét, fémet. Egyetlen kikötés van csak, a méret. 63x89 mm-be el kell férnie! És fontos elv: el kell küldeni postán! Ettől válik élővé kapcsolat és mű.

Nikodém GabriellaNikodém Gabriella

Nikodém Gabriella múzeumigazgató mutatta be a két művészt. Torma Cauli László a hivatásos képzőművészet keretein kívül és belül is alkot.

Torma Cauli LászlóTorma Cauli László

A művész elmondta, hogy példaképe Tóth Menyhért, aki egyszerű szobafestőből lett világhírű művész. Amikor megkérdezték tőle, hogy mit keres egyik képén a szék, csak annyit válaszolt: mert ott volt. Tóth Menyhértről is készített bélyeget. Kérdésünkre, hogy mit szól a posta a lap feladásakor, azt mondta, hogy mindig ugyanabban a postahivatalban adja fel a küldeményeit. Csak először vonakodtak, hogy nem szokásos, de újabban már várják az újabb alkotást.

Susanna lapja

 Susanna lapja

A kiállítás címe magyarázatra szorul, ugyanis Susanna Lakner blogjában (Susannia blog) tette közzé mail art gyűjteményét, most pedig itt az eredeti darabokat látjuk Csete Mónika kurátor rendezésében. 1995 óta lépett a mail art művelői sorába. A múzeumi kiállítástól és a megnyitó sikerétől annyira el volt ragadtatva, hogy alig tudott megszólalni.

forrás:  DOBI ILDIKÓ www.euroastra.hu

Világszerte egyre több gyermeket foglalkoztat a helyes táplálkozás és az egészségtudatos életmód kérdése. Szerencsére sokan közülük nem állnak meg a puszta érdeklődésnél és a félszeg ételkóstolgatásnál.

Ehelyett teljes erővel és felgyűrt ingujjal belevetik magukat a gasztronómia kulisszái közé, hogy aztán az egész világgal megosszák tapasztalataikat, akár ínycsiklandozó képekkel fűszerezett blogok, személyes tippek garmadájával megtömött könyvek, vagy aktív eszmecserére épülő országjáró turnék keretében.

A tizenkét esztendős Marshall Reid egy fárasztó iskolanap után hazaérve döntött úgy, hogy leszámol addigi életvitelével. "Felmentem az édesanyámhoz és azt mondtam neki: +tudod mit, elegem van+!" - emlékezett vissza az ominózus napra az észak-karolinai fiú, aki saját bevallása szerint mindig is túlsúllyal küzdött, és emiatt állandóan piszkálták a diáktársai. Marshall gyökeres változtatásokat vezetett be a mindennapjaiba, és a tapasztalatait videoblogban osztotta meg a világgal.

Édesanyjával együtt hat kisebb célt tűztek ki maguk elé, amelyekről úgy vélték, hogy segíthetnek elérni azt a bizonyos egy nagyot, a tetőtől talpig egészséges életmódot. "Olyan apró változtatásokról volt szó, mint a rendes ételek, a testmozgás és az otthoni közös főzőcskézés" - mondta Marshall, aki kitartásának hála, két ruhaméretet karcsúsodott.

A gyerekeknek joguk van az egészséges táplálkozáshoz

A Reid család számára igazi vízválasztónak bizonyult Marshall kilók ellen vívott hadjárata. "Azt hiszem, én vagyok a bukott szülő mintapéldánya" - idézte a fiú édesanyját, Alex Reidet a BBC. - Ha a fiam nem áll a sarkára, és nem beszél velem, akkor az egész családunk egyre lejjebb süllyedt volna egy végtelenül egészségtelen és szomorú életvitel irányába". Az asszony szerint a gyerekeknek bátran ki kell állniuk a szüleik, a szomszédjaik, vagy a helyi gyülekezet elé, hogy elmondják: "jogom van hozzá, hogy jól érezzem magam a bőrömben, és a tápláló ételek segíteni fognak nekem ebben".

Saját sikerén felbuzdulva Marshall ma azon dolgozik, hogy minél inkább tudatosítsa közvetlen és szélesebb környezetében is a helyes táplálkozás és az egészségtudatos életmód jótékony hatásait. A fiú azonban csak egyike annak a sok gyermeknek, akik a világ legkülönbözőbb tájain hirdetik a helyes táplálkozás fontosságát, megosztva tapasztalataikat a nagyvilággal.

Az Edinburghtól mintegy 210 kilométerre nyugatra fekvő Lochgilpheadben élő Martha Payne azzal került be a nemzetközi köztudatba idén nyáron, hogy az illetékes helyi hatóság hivatalosan is eltiltotta őt az iskolai menüt érintő "kompromittáló" fényképek és bejegyzések készítésétől.

A mindössze kilenc esztendős lányka Neverseconds című blogjában boncolgatta a menzán kínált fogások összetételét és egészségügyi értékét. A korlátozás nyomán kirobbant nemzetközi felháborodás hatására azonban a hatóság végül úgy döntött, hogy folytathatja misszióját az amatőr "gasztroblogger" .

A jó fogás ragadós

"Azt hiszem, a gyerekek egyre inkább kezdik felismerni, hogy joguk van hallatni a hangjukat" - húzta alá Alex Reid. "Mindez valószínűleg összefügg az olyan kezdeményezésekkel, mint a Jamie Oliver brit sztárséf által útjára indított Food Revolution (Ételforradalom) nevű mozgalom, a Michelle Obama amerikai first lady nevéhez fűződő Let's Move (Mozogjunk!) elnevezésű kampány, vagy a közösségeket leginkább megszólító helyi szintű megmozdulások" - tette hozzá.

A Reid családot mindenekelőtt Jamie Oliver inspirálta, és a szimpátia kölcsönösnek bizonyult, mivel a sztárszakács ételforradalma egyik hősének választotta Marshallt. Az Oliver mozgalmának keretében kiosztott Blog of the Month (A hónap blogja) elnevezésű cím büszke tulajdonosai közé tartozik az Epicurious Kids (Ínyencségekre éhes kölykök) nevű blogot szerkesztő belga fiútestvérpár is, akik saját kezűleg készítik és fogyasztják el 192 ország nemzeti ételeit.

A fiatalok egészséges ételek iránti elköteleződése járványszerűen terjed a kortársak között. A Marshall által szervezett közös főzéseket követően a gyerekek alig várják, hogy hazaérve saját szüleiknek is elkészítsék a fogásokat - mondta a fiú édesanyja. Hasonló kezdeményezések születnek szerte Nagy-Britanniában.

A brit School Food Matters (számít az iskolai étkezés) elnevezésű szervezet eleinte csak a richmondi és kingstoni iskolák menzájának feljavításáért kampányolt, mára azonban kiterjesztette misszióját, és séfekkel közösen dolgozik az egészséges és fenntartható iskolai menük bevezetésén, valamint azon, hogy megismertesse a diákokkal az ételeik származási helyét. A szervezettel együttműködő szakácsok rövid kurzusok keretében sütnek-főznek együtt az iskola néhány - szerencsés - tanulójával együtt.

A szervezet szerint a szakácsmesterség népszerűsítése, valamint az élelmiszerek és az alapanyagok származási helyének megismertetése soha nem volt még annyira fontos, mint manapság. "Ma már számtalan választási lehetőség áll a rendelkezésünkre, ha a táplálkozásról van szó: az ötven évvel ezelőtti helyzethez képest jelentősen megváltozott az élelmiszerboltok, éttermek, iskolai menzák, munkahelyi kantinok alkotta +ételkörnyezet+, és az embereket meg kell tanítani eligazodni ebben az új világban" - húzta alá a szervezet egyik munkatársa.

A test és a szellem is jóllakik

A Kaliforniai Egyetem 2010-es tanulmánya szerint azok a gyerekek, akik főzéssel és élelmiszertermeléssel foglalkozó órákat is kínáló iskolákban tanultak, sokkal tudatosabban viszonyultak az egészséges ételekhez és kifinomultabb étkezési szokásokkal rendelkeztek, mint az ilyen kurzusokat nélkülöző intézmények diákjai.
Addig is, amíg az iskolák ráeszmélnek a gasztrokurzusok bevezetésének fontosságára, Marshall minden erejével azon van, hogy továbbra is kellő figyelmet biztosítson az általa felkarolt ügynek. A közelmúltban jelent meg első könyve, amelyben saját tapasztalatait osztja meg az olvasókkal; az Egyesült Államok mintegy harminc városát érintő turnéja során pedig a helyes táplálkozásról beszélgetett az érdeklődőkkel.

Saját kampányának legfontosabb eredménye azonban az a hatás, amelyet a változások okoztak az életében. "Jobban forog az agyam, tisztábban tudok gondolkodni, jobb jegyeim vannak az iskolában, gyorsabb vagyok és egyre tovább bírok futni" - sorolta a kisfiú az egészséges életmód fizikai és mentális hatásait.

forrás:richpoi.hu

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Illustration of Blood Pressing

(AalodoPafsoazy, 2018.10.08 11:52)

Torsion bras de quelqu'un est comment poupe votre sang pousse contre les parois de vos arteres lorsque votre coeur sentiment pompe le sang. Arteres sont les tubes qui transportent prendre offre sang loin de votre coeur. Chaque temps votre manque de sensibilite bat, il pompe le sang tout au long vos arteres a la vacances de votre corps.
https://www.cialispascherfr24.com/cialis-60-mg-pas-cher/

What you miss to recognize close to ear-splitting blood oppression

(AHipmaillMak, 2018.08.04 00:55)

Torsion bras de quelqu'un est comment calleux votre sang pousse contre les parois de vos arteres lorsque votre coeur essence pompe le sang. Arteres sont les tubes qui transportent perseverent b gerer offre sang loin de votre coeur. Chaque set votre coeur bat, il pompe le sang tout au long vos arteres a la prendre facilement de votre corps.
https://www.cialispascherfr24.com/cialis-pas-cher-a-lyon/

How To Prevent Prostate Problems And Diseases?

(AlbertBus, 2018.06.11 04:04)

The prostate is the central a part of a male's the reproductive system. It secretes fluids that assist the transportation and activation of sperm. The prostate gland is found just while watching rectum, below the bladder and all around the urethra. When there is prostate problem, it is usually really really irritating and inconvenient for that patient as his urinary system is directly affected.

The common prostate health problems are prostate infection, enlarged prostate and cancer of the prostate.Prostate infection, often known as prostatitis, is regarded as the common prostate-related symptom in men younger than 55 yrs . old. Infections with the prostate related are classified into four types - acute bacterial prostatitis, chronic bacterial prostatitis, chronic abacterial prostatitis and prosttodynia.

Acute bacterial prostatitis will be the least common of most forms of prostate infection. It is caused by bacteria found in the large intestines or urinary tract. Patients may feel fever, chills, body aches, back pains and urination problems. This condition is treated through the use of antibiotics or non-steroid anti-inflammatory drugs (NSAIDs) to help remedy the swelling.

Chronic bacterial prostatitis is really a condition connected with a particular defect inside the gland and the persistence presence of bacteria within the urinary tract. It can be brought on by trauma on the urinary tract or by infections from other parts from the body. A patient may feel testicular pain, lower back pains and urination problems. Although it is uncommon, it may be treated by removal from the prostate defect then making use antibiotics and NSAIDs to help remedy the redness.

Non-bacterial prostatitis makes up about approximately 90% of all prostatitis cases; however, researchers have not even to create what causes these conditions. Some researchers feel that chronic non-bacterial prostatitis occur due to unknown infectious agents while other feel that intensive exercise and high lifting may cause these infections.

Maintaining a Healthy Prostate

To prevent prostate diseases, a suitable meals are important. These are some from the steps you can take and also hardwearing . prostate healthy.

1. Drink sufficient water. Proper hydration is critical for health and wellness and it will also keep the urinary track clean.

2. Some studies suggest that a couple of ejaculations per week will assist you to prevent prostate type of cancer.

3. Eat pork sparingly. It has been shown that consuming over four meals of beef a week will heighten the chance of prostate diseases and cancer.

4. Maintain an effective diet with cereals, vegetable and fruits to make certain sufficient intake of nutrients required for prostate health.

The most significant measure to look at to ensure a wholesome prostate is always to choose regular prostate health screening. If you are forty years old and above, you must choose prostate examination at least one time 12 months.