Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Egészség

 

 

További információ:

www.szivunk-napja.hu

www.world-heart-federation.org

ÁLOM, ÉDES ÁLOM - 17 TRÜKK A JÓ ALVÁSHOZ 

 

Ilyenkor az iskolaév kezdete táján sokan parázunk, hogyan tudunk majd visszaszokni az este kellő időben történő lefekvésre és a kora reggeli kelésre. Hiszen nagyon fontos, hogy időben lefeküdjünk és jól kialudjuk magunkat, másnap pedig frissen pattanjunk ki az ágyból. A baj csak az, hogy a szünetben, a nyári kánikulában mindannyian megszoktuk, hogy sokáig vagyunk ébren. Mit tehetünk a korai lefekvés sikere és a pihentető alvás érdekében a késő nyári melegben, az iskolakezdés izgalmai közepette? - kérdeztük szakértőnktől, dr. Bárány Bonifáctól:

-Bee...Bee...Bee...Bee... - válaszolta a doktor úr. Mivel nem biztos, hogy ezt mindenki megérti inkább lefordítanám:

1. Lehetőleg ne vacsorázzunk későn, este 6 után már csak pár könnyű falatot fogyasszunk.

2. Egy kellemes esti séta jót tesz, főleg, ha napközben keveset mozogtunk, de a fokozott edzést ne halasszuk estére.

3. Lefekvés előtt jól szellőztessük át a szobát.

4. Fontos a megfelelő fekhely, főleg a kényelmes matrac. 

5. Az ágy elhelyezése is lényeges, ablakhoz, fűtőtesthez ne legyen túl közel.

6. A szoba hőmérséklete ne legyen rúl magas, télen sem jó a túlfűtött hálószoba.

7. Nagyon fontos az ágy és a hálószoba tisztán tartása, gyakran szellőztessük, mossuk ki az ágyneműt, pizsit, plüssállatkáinkat,  rendszeresen porszívózzuk a matracot, különben meggyűlhet a bajunk a poratkákkal.

8. Nyáron könnyű, télen jó meleg hálóruhát és ágyneműt válasszunk.

9. A párna különösen fontos, fejünk ne legyen túl magasan.

10.Tévénézés, számítógépezés alvás előtt nem ajánlatos, talán nem is kell mondanom, hogy krimi, horrorfilm nézése még napközben sem javasolt.

11. Készítsünk egy jó könyvet a párnánkra, olvasgassunk elalvás előtt.

12. Ha igyekszünk minden nap ugyanabban az időben lefeküdni, jobban tudunk aludni. 

13. Egy csésze meleg tej vagy kakaó lefekvés előtt mindig jól esik, de csakis fogmosás előtt.

14.  Jó ellazít a meleg fütdő vagy zuhany, de a víz ne legyen túl forró.

15. Vezess álomnaplót. Mindenki álmodik, de legtöbben elfelejtjük álmainkat. Készíts elő füzetet, írószert  és reggel ébredés után jegyezd fel mit álmodtál. Pár év múlva biztos nagyon jól fogsz szórakozni, ha előveszed...

16. Ha lámpaoltás után nem jön álom a szemünkre számolgassunk bárányokat!

17. Nagyon fontos a megfelelő alvóállatka kiválasztása is:

Counting Sheep

Limited Edition #60 Counting Sheep

Egy vidám pizsiben szívesebben bújunk ágyba:

A kedves, mókás ágynemű vonzóbbá teszi a lefekvést.

Legyen az ágy környéke is hívogató! Jó ötlet egy barátságos falmatrica...

...vagy kép az ágyunk fölötti falra, akár magunk is elkészíthetjük:

Végezetül jól jöhet egy álomhozó varázskarkötő...

...vagy körömlakk is:

Counting Sheep Nail Art Design

SZÉP ÁLMOKAT MINDENKINEK!

Haytallow

http://bloesem.blogs.com/

otherside.hu

Később alszanak el, kevesebbet játszanak friss levegőn a mai gyerekek  

Man dressed as Snoopy in 'worst attempted jail-break ever'

telegraph.co.uk

Átlagosan 40 perccel később mennek este lefeküdni és két órával kevesebbet játszanak a szabadban a mai csemeték, mint nagyszüleik gyermekkorukban - erre jutott a brit alváskutató központ legutóbbi felmérése alapján.

Ezer nagyszülőt kérdeztek meg saját hajdani és 7-14 életév közötti unokái életmódjáról. A nagyszülők 20 százaléka legalább 3 órát játszott a szabadban egy átlagos tanítási napon, 28 százalékuk szerint viszont unokáik fél órát sem hancúroznak friss levegőn hétköznap. 24 százalékot - emlékei szerint - este 7 és fél 8 között ágyba parancsoltak, a mai gyerekek 20 százaléka fél 9 és 9 között tér nyugovóra. Míg nagyszüleik 54 százaléka olvasott lefekvés előtt, az unokáknak még az egyharmada sem teszi ezt. 58 százalékuk elalvás előtt tévét néz.

A vacsora is későbbre tolódott. A nagyszülőknek még a többsége evett este hat előtt aznap utoljára, unokáik több, mint fele nem követi a korai étkezés példáját, 51 százalék 6 és fél 8 között vacsorázik. A nagyszülők kétharmadának volt külön szobája gyerekkorában, unokáik háromnegyedének van, többségüknek saját tévéje is van a gyerekszobában.

A modern életvitel, a későbbi vacsora és alváskezdet, a jóval kevesebb idő a szabad levegőn és a tévézés károsítja a gyerekek alvásának minőségét - ismertette az alváskutató központ összegzését a The Daily Telegraph című brit lap.

 

HAHÓ!!! EZ FONTOS!!!


A középiskolások körében a diákok mintegy 18 százaléka kórosan sovány, és minden harmadik gyermek elhízottnak számít. A gyermekkorukban plusz kilókkal küzdőknek 40-85 százaléka túlsúlyos marad felnőtt korában is, és a magyar gyerekek 30 százaléka egyáltalán nem sportol. 

"Ez főként kamaszkorban válik problémává a lányok körében, amikor 9-11 éves korukban szervezetükben beindul a hormontermelés. Heti 3-4 alkalmas rendszeres testmozgással ugyanis jótékonyan lehetne hatni a növekedési hormonjaik megfelelő szinten tartására, amely általános erőnlétet és helyes énképet adna a tinédzser lányoknak" - magyarázta Mohari Veronika, aki szerint a mozgás hiányában a fiatalok önbizalma is csorbul, és helyes táplálkozási szokásaik is felborulnak. Ez állhat a kamaszkori anorexia, bulimia mögött. 

"Amellett, hogy a megfelelő mozgással egybekötve kialakuljon a kamaszok megfelelő étkezési rendje, nagyon fontos ügyelni kisgyermek kortól kezdve a folyadékfogyasztási szokásaikra is" - mondta a táplálkozási szakértő. Serdülőkorban ugyanis jelentős mértékben megnő a fiatalok vízigénye, a lányoknál pedig különösen a menstruációs időszakban kell fokozottan figyelni a vízpótlásra. Egy-egy kiadós sírás vagy sós étel fogyasztása is nagy mennyiségű vízutánpótlást igényel. A 9-13 éves lányoknak 1,9 liter, a fiúknak pedig 2,1 liter folyadékra van szükségük naponta, ami már a fejfájást és a székrekedést is megelőzné, illetve segítené a bőr regenerálódását. A szülők felelőssége vitathatatlan, mert ebben a korban nemcsak a folyadékbevitelre kell különös hangsúlyt fektetni, hanem a tejtermékek fogyasztására is: a kalcium a fejlődésben levő szervezetnek erre az ásványi anyagra van leginkább szüksége.

Michelangelo Gratton / Getty Images

IGEN!!! IGYUNK TÖBB VIZET!!!
 
Te mennyi folyadékot iszol egy nap?
 
Szerintem ez a vízmennyiség legtöbbünk számára meglehetősen soknak tűnhet, ezért gyűjtöttünk néhány tippet, hogyan fogyaszthatnánk több vizet:
1. Gyümölcs! Tegyünk pár szemet kedvenc gyümölcsünkből a vízbe. Mélyhűtött gyümölcs is kiválóan megfelel.
2. Mentalevél! Tegyünk néhány menta, vagy citromfű levelet a poharunkba.
3. Jég! Dobjunk pár jégkockát az italunkba. Nagyon látványos, ha a kocka belsejébe egy-két ribizli- vagy málnaszemet is teszünk! 
4. Gyümölcslé! Különleges jégkockát készíthetünk gyümölcsléből is.
5. Palack! Töltsük innivalónkat kedvenc palackunkba, sokkal szívesebben iszunk egy vidám mintás, formás üvegből.
 
 
VITAMIN VITA

 EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS ESETÉN SZÜKSÉGTELEN

Ha van zöldség, gyümölcs, kenyér, tej és hús az asztalon, nincs szükség a vitaminpótlásra. Mind a dietetikus, mind az orvos egyetért azzal, hogy kizárólag betegségek alatt, után, vagy más okok miatt legyengült szervezetű gyerekeknek van csak szükségük „extra bevitelre”.
Gyerekvitamin – szoktuk hallani a kifejezést. Sok szülő odakészíti a reggeli tányér mellé a kis színes bogyókat: azt, amelyik vitamint ad, azt, amelyik vasat, azt, amitől jobban fut majd a gyerek, amitől jobban bírja a tanulást és ami segíti a koncentrációját. De valóban szükség van erre a „felturbózásra” egy egészséges fejlődő szervezetnek?

Multivitaminra bizonyos hurutos fertőzésekkor, illetve nagyobb vérveszteség során a vaskészletek „feltöltése” miatt szükség lehet, de alapesetben fölösleges, sőt akár káros is lehet a „mesterséges” vitaminpótlás – mondják az általunk megkérdezett orvosok. Ha a gyermek eleget van friss levegőn, elegendő zöldséget, gyümölcsöt, húst, tejterméket fogyaszt: nem kellenek az extra készítmények.

 Sokkal több gondot okoz ugyanis a szülők túlbuzgósága, mint a vitaminhiány. Dr. Huszár András sok-sok évtizedes praxisában nem találkozott még a „klasszikus” vitaminhiány okozta betegséggel, sokkal inkább a túladagolás miatt kerültek hozzá a kis páciensek.

  „Vannak bizonyos életszakaszok, amikor javasolt egyes készítmények bevitele, de alapesetben teljesen fölösleges, ráadásul könnyen telítődik velük a szervezet, ami viszont már valóban gondot okoz. Már két-háromféle tabletta szedésével fennáll ennek a kockázata” – mondja az orvos.

„Spenót brokkoli, mindenféle zöldség és gyümölcs jöhet, de ne feledkezzünk meg a halról, májról, tojásról sem. Fontosak még a teljes kiőrlésű gabona, pékáru, az olajos magvak. Ha erre figyelünk, nincs szükség semmilyen szintetikus »adalékra«” – mondja a dietetikus, aki szerint fontos lenne, hogy lehetőleg helyi és szezonális gyümölcsöket, zöldségeket fogyasszunk.  A gyümölcsök közül a közelgő őszi hónapokban van szezonja például az almának, a birsalmának, egyes körte- és szőlőfajtáknak, a naspolyának, a diónak és a gesztenyének. A zöldségek közül érdemes ilyenkor a padlizsánt, a brokkolit, a káposztaféléket, a metélőhagymát, a fekete retket, a céklát, a zellert, a csicsókát vagy a sütőtököt választani.

 via nlcafe.hu

Egészség = hét szem olívabogyó naponta

A spanyol olivabogyó nem csak egészséges, de finom is.

"Az olajbogyó Spanyolország egyik legfontosabb élelmiszeripari terméke. Andalúzia adja a spanyol olajbogyó termelés 80 %-át. Több ismert és népszerű terméket ad a régió pl.a serrano és ibér sonkák, de mégis az olajbogyó az emblematikus terméke. Elképzelhetetlen az Andalúz táj a hatalmas olajfa ligetek nélkül. Az étkezési vagyis az asztali olajbogyó az nem ugyanaz, amelyből az olajat gyártják, az más jellegzetességekkel bír.

Három nagy különbség van a két olajbogyó fajta között. Az első fontos különbség a zsírtartalom: minél magasabb, annál inkább olaj gyártásra érdemes felhasználni. Az étkezésinek magvaválónak kell lennie. Tehát ami nem magozható azt a gyártás alkalmazza, hiszen ott préselésre kerül. Ennek ellenére a szupermarketekben találkozhatunk magos kiszereléssel is. Ennek igen egyszerű oka az, hogy könnyen eltávolítható a mag. A harmadik különbség, hogy a hús és a mag arány az étkezésinél a hús javára dől el. Minél húsosabb annál inkább asztalra való.  Mivel az olajbogyó rendelkezik a négy alap íz mindegyikével, ezért bármilyen töltelék illik hozzá, a gyártók mindig az adott piachoz alkalmazkodnak, pl. Mexikóba chilli paprikával töltenek, Ázsiába gyömbér kerül bele. Spanyolországban két alapvető tölteléket alkalmaznak, a sós hal és a piros paprika.

 Azonban a spanyol olivabogyó nem csak gasztronómiai élményt tartogatott. A spanyol bogyó sokkal egészségesebb, mint hinnénk és az alaknak is jót tesz, hiszen 100 grammonként csupán 15 kalóriát tartalmaz, a népszerű nassolnivalók 450-550 kalóriájával szemben. Az alacsony kalóriatartalom főként a 77% fölötti a telítetlen zsírsav-összetételnek köszönhető.

 A spanyol olivabogyó fogyasztható snack-ként is, de fontos előnye, hogy sokkal egészségesebb és finomabb, mint a többi nassolnivaló. Az olivabogyó és Spanyolország neve összefonódott.

 AZ OLÍVABOGYÓ TÖRTÉNETE

 Eredete:

Az olívabogyó története régre nyúlik vissza. Az olívafák ezer éve léteznek, gyümölcsük megtalálható az egész mediterrán térségben, Európában, Afrikában és Kis-Ázsiában is, fontos gyümölcse volt a föníciaiaknak, a rómaiaknak és az araboknak egyaránt. Amerikába a 16. században jutott el a spanyol hódítóknak köszönhetően. Már az első századból van írásos feljegyzés, amely azt támasztja alá, hogy étkezésre használták.

 Változatok:

A spanyol olívabogyó sok változata közül a legtöbből olívaolaj készül. Csak néhány olyan van, ami étkezésre is alkalmas. Ahhoz, hogy étkezési olívabogyóként hasznosíthassák, több követelménynek kell megfelelnie:

● a gyümölcs zsírtartalma

● a mag húshoz viszonyított mérete

● mennyire könnyű eltávolítani a magot

● a héj állaga

Az étkezési olívabogyó átlagos zsírtartalommal, kicsi, sima, könnyen eltávolítható maggal, gyengéd, ízletes és erőteljes hússal, valamint finom héjjal rendelkezik.

Ezekhez a tulajdonságokhoz igazodva, a Manzanilla, a Gordal, az Hojiblanca és a Cacereña a leginkább megfelelő étkezési olívabogyónak, utóbbi kettőt olajkészítésre is használják. Más, Andalúziában honos változatok az Aloreña, a Carrasqueña, a Morona és a Verdial.

Típusok:

Az olívabogyókat az érési szakasznak, valamint a begyűjtés idejének megfelelően a színük alapján osztályozzák.

Zöld olívabogyó: A gyümölcsöt az optimális érési szakaszban gyűjtik be. Színe a zöldtől a szalma-jellegűig bármilyen lehet.

Félérett olívabogyó: Rózsaszínes, borvörös vagy gesztenyeszínű gyümölcsök, amelyeket a teljes érettség előtt gyűjtenek be.

Érett olívabogyó: A gyümölcsöket közvetlenül érés előtt vagy éréskor gyűjtik be. Területtől és begyűjtési időszaktól függően lehetnek vöröses-feketék, lilás-feketék, lilák, zöldes-feketék vagy sötét gesztenyeszínűek.

Fekete olívabogyó: Vannak olyan gyümölcsök, amelyeket érés előtt begyűjtenek, mégsem természetesen feketék. Gyorsított érésen esnek át, így ízletesebbek lesznek és megváltozik a színük.

 

7 ÉRV AZ OLÍVABOGYÓ MELLETT

A spanyol olívabogyó rendkívül egészséges, jó alakot biztosít, számos ételnek növeli élvezeti értékét és a spanyol élet mindennapos részévé vált.

 1. mert része a Mediterrán Diétának.

Bizonyított tény, hogy a mediterrán országok lakóinak körében ritkább a szív- és érrendszeri megbetegedés, mivel több termék is egyszeresen telítetlen zsírsavban gazdag. A spanyol olívabogyó nélkülözhetetlen eleme a Mediterrán Diétának, valamint olívaolaj is készül belőle, amely része a spanyol kulturális és gasztronómiai örökségnek.

 2. mert változatosságot biztosít.

Rendkívül sok fajtája és feldolgozási lehetősége különlegesen változatossá teszi a spanyol olívabogyót, mely lehet: egész, magozott, szeletelt, negyedelt, felezett, zöld, fekete, lila; savanyított spanyol vagy Sevilla-stílusú, sőt akár feldolgozhatják sóoldatban is. A marinálás során kísérletezhetünk a hozzávalók végtelen sorával: oregano, kakukkfű, fokhagyma, narancs, citrom, hagyma, de megtölthetjük szardellával, paprikával, tonhallal, lazaccal, mogyoróval, mandulával, hagymával vagy sonkával.

A variációknak köszönhetően mindenki megtalálhatja az ízlésének leginkább megfelelő spanyol olajbogyót

 The Olive Grove, c.1889

Vincent van Gogh: Olajfaliget

3. mert sokoldalú.

Az olívabogyó tökéletes kiegészítője lehet a diétának is. Megfizethető, könynyű hozzájutni, hosszú ideig eláll és kiváló előétel, amely mindenkinek ízlik. Ráadásul marinálható hozzávalók végtelen listájával. A spanyol olívabogyó azért is különleges, mert a négy alap ízt foglalja magába (édes, sós, keserű, savanyú), ami azt jelenti, hogy igen sokoldalúan használ-

ható főzéskor. Számos ételhez kiváló hozzávaló: ropogtatnivalókhoz, tapasokhoz, előételek-

hez, italokhoz kísérőnek, salátákhoz, pizzákhoz, rizshez, tésztákhoz, halhoz, húshoz...

Még desszertekben is lehet használni.

 4. mert tipikusan spanyol.

Sangria, spanyol omlett, paella, gazpacho... és olíva. Spanyolország a világ legnagyobb étkezési olívabogyó termelője és exportőre már az i.e. 1. évezred óta. Később a rómaiak és az arabok is elkezdték termelni, egyre intenzívebb mezőgazdasági technikákat használva. Az első spanyol hódítók vitték magukkal Amerikába. Egészen napjainkig a tradicionális körülmények közti termelése is megmaradt, a modern mezőgazdasági és ipari termelés mellett.

 5. mert összekovácsolja a barátokat.

A spanyol olívabogyót rendkívül sok helyzetben és módon fogyaszthatjuk. A pihenést, ünneplést, boldogságot, szabadidőt és jókedvet szimbolizálja. Tökéletes családi összejövetelekre, haverokkal való meccsnézésre, mikor váratlan látogató jön, vagy ha gyorsan harapni akarunk valamit. Az olajbogyó a tapasok királynője, de köretnek is tökéletes egy könnyű vacsora mellé.

 6. mert tápanyagban gazdag.

A közhiedelemmel ellentétben 100 gramm spanyol olívabogyó körülbelül 150 kalóriát tartalmaz, ami jóval kevesebb, mint a népszerű ropogtatnivalók, amelyek 450-550 kalóriát is tartalmazhatnak. Ez az egyszeresen telítetlen zsírtartalomnak köszönhető, amely körülbelül 77%-át teszi ki.

 7. mert szeretjük.

Mert olajbogyó alapvető része a Mediterrán Diétának. Mert könnyű megemészteni, mivel a lignin-cellulóz aránya 0.5 alatt van. Mert előételként, tapasként és más ételek hozzávalójaként is hasznosítható. Mert naponta ajánlott hét darab spanyol olivabogyó fogyasztása egy kiegyensúlyozott és változatos diéta során. Mert szükséges lenne, hogy mindennapi élet része legyen, ahogy a spanyoloknak is.

 Landscape with Olive Trees

Vincent van Gogh: Tájkép olajfákkal

Modernizált hagyomány: MARINÁLÁS

Az olívabogyó egyike azon kevés terménynek, amely magában foglalja a négy alap ízt. Éppen ezért gyakorlatilag végtelen mennyiségű étellel lehet kombinálni. A hagyomány szerint az olívabogyó egész Spanyolországban másképp van marinálva, attól függően, hogy milyen hozzávalók teremnek meg az adott vidéken. A fokhagyma, a hagyma, fűszerek és gyógynövények napjainkig használatosak a marinálás során, ahogy más, szokatlanabb hozzávalókat is használnak, mint például narancsot, citromot, fahéjat vagy mézet.

 A modern spanyol gasztronómia felhasználja a hagyományos spanyol konyhát és újraértelmezi, hozzátéve napjaink ízeit. Ugyanez történik marináláskor is. Ez mára egészen új módját adja a spanyol olívabogyó elfogyasztásának, hiszen egy szeretett termést innovatív ízekkel hoz össze.

A zöld és fekete olívabogyót olyan ételekkel ajánlott fogyasztani, amelyek fokozzák az íz intenzitását és új, modern aromát adnak neki. Karakterének köszönhetően csak a képzelet szabhat határokat a főzésnél. A marinálás lehet hagyományosabb, olyan hozzávalókkal, mint a kapribogyó, a Manchego sajt, paprika vagy éppen a kagyló, de akár újabb féle is, ahol például a gyömbért, a szójaszószt vagy a wasabit használnak.

Mindenkinek kéznyújtásnyira vannak a hozzávalók a tökéletes előétel elkészítéséhez. A marinálás lehet vicces vagy formális, csábító vagy ünnepies, klaszszikus vagy informális, kielégítő vagy könnyű... Bármi illik hozzá, ha megfelelő a spanyol olívabogyó.

 OLÍVABOGYÓ A VILÁGBAN

A Nemzetközi Olíva Tanács adatai szerint Spanyolország a legnagyobb olívabogyó-termelő a világon, jóval a többi mediterrán ország előtt áll. Az elmúlt hat évben 2,150,000 tonna olívabogyót termeltek, amelyből 508,000 tonnát Spanyolország tudhat magáénak, ami a teljes termelés 24%-a. Spanyolország a világ legnagyobb olívabogyó exportőre. 

Olívabogyó, mint az egészséges étrend szerves része

Az olívabogyó népszerűsége folyamatosan nő. Táplálkozási szempontból ez azért jó hír, mert fogyasztása nagyban javítja étrendünk minőségét.

Az olívabogyó hozzávetőleg húsz éve jelent meg a magyar asztalokon. Határozott, karakteres, különleges íze összetéveszthetetlen bármely más hasonló ízzel. Több fajta olívabogyó kapható a keserű ízűtől a majdnem édes aromájúig, így mindenki megtalálhatja az ízlésének megfelelő bogyót. Fogyasztásával nem csak változatosabbá tesszük az étkezéseinket, hanem egészségesebbé is.

 Az első lépés, amit könnyedén megtehetünk egészségünk megőrzése érdekében, hogy minden nap elfogyasztunk legalább hét szem spanyol olívabogyót, amely amellett, hogy finom, a mediterrán diéták egyik fontos összetevője, kihagyhatatlan hozzávalója is.

forrás: www.euroastra.hu

500 ÉVES A FOGKEFE!

 Felmérések szerint az emberek három dolog nélkül nem tudnának élni: mobiltelefon, mikrosütő és fogkefe. A ma is használt eszközre hasonlító első fogkefét Kínában találták fel: 514 éve, 1498. június 26-án mutatta be a kínai császár az udvar találmányát. Sűrű, állati eredetű sörték egy darab csontra vagy illatosított bambuszra erősítve. A találmány hamar eljutott Európába is, de az 1770-es évekig nem terjedt el igazán. Addig, ókori szokások szerint, botokkal és lószőrből készült fogselyemmel tisztálkodtak elődeink.

 

#1© AP

Másfél méteres fogkefével tisztítják Thug fogait a Londoni Állatkertben.

Másfél méteres fogkefével tisztítják Thug fogait a Londoni Állatkertben.

#3© AP / Sang Tan

Mobil fürdőszoba Seattle-ben, a híres Space Needle torony lábánál. Az első elektromos fogkefét egy svájci feltaláló alkotta meg 1939-ben.

Mobil fürdőszoba Seattle-ben, a híres Space Needle torony lábánál. Az első elektromos fogkefét egy svájci feltaláló alkotta meg 1939-ben.

#6© AP / Ted S. Warren

Indiába szállított tibeti menekültek gyerekei várnak a fogkrémre június 19-én, a Menekültek Világnapján.

Indiába szállított tibeti menekültek gyerekei várnak a fogkrémre június 19-én, a Menekültek Világnapján.

#8© AP / Ashwini Bhatia

Haiti

Haiti

#12© AP / Ramon Espinosa

Fogkefe, fogkrém, fogmosópohár

Fogkefe, fogkrém, fogmosópohár

#11© AP

Tibet

Tibet